Την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αποτελέσει εμβάθυνση των σχέσεων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας με τους «28», στις 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεσχίτσια.
Η άρνηση υπογραφής συμφωνίας εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης Ουκρανίας – Ε.Ε. από πλευράς του φιλορωσικού καθεστώτος Γιανουκόβιτς το Νοέμβριο του 2013 έγινε η αφορμή για την πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών, που οδήγησε σε ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας και ρωσική εισβολή στην Κριμαία.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε εξάλλου ότι εξετάζει προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια κατά της Ρωσίας για το ζήτημα της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.
Νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίση, δήλωσαν διπλωμάτες.
Η ανεπίσημη διάσκεψη, η οποία θα αρχίσει στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (22:00 ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας.
Πρόκειται για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το θέμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας σε διάστημα 10 ημερών.
«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής», σχολίασε διπλωμάτης του Συμβουλίου.
Το φιλορωσικό Κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή την Κυριακή 16η Μαρτίου ενός δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι της χερσονήσου της Ουκρανίας εάν επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία. Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη για την κατάσταση στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο κ. Γιατσενιούκ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως η Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας ελέγχουν την Κριμαία, προσπαθεί «να υπονομεύσει τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και να αλλάξει το αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
NATO: Πτήσεις AWACS πάνω από Πολωνία – Ρουμανία
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι αεροσκάφη του, τύπου AWACS, θα αρχίσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
Τη σχετική πρόταση έκανε ο διοικητής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.