Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα που οργανώνεται στην Κριμαία, το οποίο χαρακτήρισε “ψευδοδημοψήφισμα”, διαβεβαιώνοντας πως αν δεν υπάρξει “αποκλιμάκωση” στην Ουκρανία, θα υπάρξουν “κυρώσεις” της ΕΕ τη Δευτέρα εναντίον της Ρωσίας.
“Υπάρχει ένα ψευδοδημοψήφισμα του πληθυσμού της Κριμαίας γιατί δεν είναι σύμφωνο με το εσωτερικό ουκρανικό δίκαιο και με το διεθνές δίκαιο” και “γι΄αυτό η Γαλλία όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα αυτού του ψευδοδημοψηφίσματος”, εξήγησε ο Ολάντ.
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόρισε μία κλίμακα κυρώσεων”, υπενθύμισε. “Θα γίνει λοιπόν χρήση αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τη Δευτέρα αυτών των κυρώσεων” απέναντι στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως ορισμένες από αυτές αφορούν την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) και περιουσιακά στοιχεία.
“Εύχομαι να υπάρξει αποκλιμάκωση, να υπάρξει μια ομάδα επαφής που θα μπορέσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας”, επέμεινε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία, ο Ολάντ είπε πως οι κυρώσεις αυτές “συνδέονται με τη στρατιωτική συνεργασία” που αναφέρεται “στο τρίτο επίπεδο των κυρώσεων”. “Είμαστε στο πρώτο”, είπε.
Ο γάλλος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είπε ότι “μοιράζεται” την ιδέα ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει νομική αξία.
Ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας και την πιθανή προσάρτησή της στη Ρωσία οργανώνεται αύριο στη ρωσόφωνη αυτή χερσόνησο στη νότια Ουκρανία, η οποία έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο φιλορωσικών ένοπλων δυνάμεων.
Το δημοψήφισμα, που οργανώνεται από τις φιλορωσικές τοπικές αρχές αυτής της αυτόνομης δημοκρατίας, χαρακτηρίστηκε παράνομο από το ουκρανικό καθεστώς.
Η Κριμαία είναι η πιο εχθρική από τις επαρχίες της Ουκρανίας προς τη νέα εξουσία στο Κίεβο, έπειτα από την αποπομπή στις 22 Φεβρουαρίου του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από τρεις μήνες αμφισβήτησης που κατέληξε σε λουτρό αίματος με το θάνατο 83 ανθρώπων στο Κίεβο μέσα σε τρεις ημέρες.
Καμία λύση δεν βρέθηκε χθες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Λονδίνο, έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων διπλωματικών προσπαθειών.
Μετά την αποτυχία των συνομιλιών αυτών, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε πως “ήρθε η ώρα” για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά κυρώσεις εναντίον ενός “περιορισμένου” αριθμού αλλά “πολιτικά σημαντικών” προσώπων, περίπου τριάντα, που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
Αυτή η μαύρη λίστα περιλαμβάνει βουλευτές, μέλη αρχών ασφαλείας, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.