Σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το «Φάκελο της Κύπρου» -το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε στο τέλος Ιανουαρίου στον πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν- αποκάλυψαν τα μέλη της, βουλευτές Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ) και Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης – συζήτησης, που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η φοιτητική παράταξη «Προοδευτική» με συντονιστή το δημοσιογράφο και υποψήφιο βουλευτή του ΑΚΕΛ Μιχάλη Μιχαήλ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές των δύο βουλευτών για το αρχειακό υλικό και το ημερολόγιο του αρχηγού της ΕΟΚΑ και ΕΟΚΑ Β’ Γεώργιου Γρίβα Διγενή, ο κάτοχος ή οι κάτοχοι του οποίου αρνήθηκαν να το παραδώσουν στην Επιτροπή με αποτέλεσμα η Επιτροπή να εξετάσει, κατά τον Αριστοφάνη Γεωργίου, μόνο κάποια επιλεκτικά αποσπάσματα από το ημερολόγιο, τα οποία παραδόθηκαν, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργίου, υπό τη μορφή ψηφιακών φωτογραφιών.
Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο ένας εκ των τριών που κρατούν το ημερολόγιο του Γρίβα ”είναι συγγενικό πρόσωπο ανώτατου στελέχους στην ηγεσία του ΔΗΣΥ”, με το βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργο Γεωργίου να απαντά πως με βάση την πληροφόρηση που έχει ”το ημερολόγιο του Διγενή το κρατούσε ο Κοσμάς Μαστροκόλιας ένα μήνα προτού πεθάνει”.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Γιώργος Γεωργίου εξήγησε πως τριάντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εκείνο που επιζητεί ο κυπριακός ελληνισμός «είναι να μάθει την αλήθεια για τα αίτια και τα αιτιατά της κυπριακής τραγωδίας».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ενστάσεις του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά το προσχέδιο πορίσματος της Επιτροπής έχουν να κάνουν με το ότι «οι γραπτοί όροι εντολής της Επιτροπής δεν προνοούν την έκδοση συμπερασματικού πορίσματος, το γεγονός ότι αξιολογούνται στο πόρισμα μαρτυρίες, διαδικασία η οποία, κατά το ΔΗΣΥ, εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα δικανικών οργάνων, τη συμπερίληψη στο πόρισμα ατεκμηρίωτων μαρτυριών, οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί από άλλη πηγή μολονότι υπήρχε η δυνατότητα αυτή, το γεγονός ότι δεν παραδόθηκε στην Επιτροπή το αρχειακό υλικό που μελέτησε η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, και τέλος το γεγονός ότι ενώ υπήρχε η δυνατότητα να κληθούν αρκετοί ακόμη μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αυτό δεν έγινε».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι το κόμμα του μελετά το προσχέδιο πορίσματος και πως μέχρι τις 2 Μαρτίου θα καταθέσει τις απόψεις του αναφορικά με αυτό και εξέφρασε την πεποίθηση και παράλληλα την ελπίδα ότι μέσα από συναίνεση θα υπάρξει κατάληξη σε ένα ομόφωνο ψήφισμα.
Από την πλευρά του ο Αριστοφάνης Γεωργίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από την όλη διαδικασία θα καταγραφεί μέρος της πολιτικής ιστορίας της Κύπρου, η οποία, όπως δήλωσε, «θα πρέπει να αποτελέσει φάρο ενεργειών για το μέλλον και καθοδηγητή για αποφυγή των λαθών, των παραλείψεων, των εγκληματικών ενεργειών και των προδοσιών που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την Κύπρο»
Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Γιώργος Γεωργίου στα περί όρων εντολής της Επιτροπής, ο Αριστοφάνης Γεωργίου είπε ότι το πρακτικό το οποίο επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είναι αποσπασματικό και μεμονωμένο και πως σε αυτό δεν αποδίδεται η ουσία αναφορικά με τους στόχους της Επιτροπής. Πρόσθεσε δε πως το ογκώδες υλικό, το οποίο έχει εξετάσει η Επιτροπή από τη σύστασή της το 1999, δίνει τη δυνατότητα για την έκδοση ασφαλών συμπερασμάτων. ”Εχουμε κάνει διερεύνηση των γεγονότων, έχουμε φέρει αντικρουόμενες μαρτυρίες, τις έχουμε ακούσει και έχουμε τη δυνατότητα να εξαγάγουμε δικά μας συμπεράσματα τα οποία είναι λογικό να βρίσκονται στο πόρισμα”, είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Ανέφερε στη συνέχεια πως η άρνηση της Βουλής των Ελλήνων και των ελληνικών κυβερνήσεων να παραδώσουν το σχετικό αρχειακό υλικό στην Επιτροπή της κυπριακής Βουλής “υποδηλώνει τις ευθύνες πολλών ελληνικών κυβερνήσεων και πολλών Ελλήνων πολιτικών”. ”Φαίνεται ότι ακόμη στην Ελλάδα δεν ωρίμασαν οι συνθήκες για να μάθει ο ελληνικός λαός και ο κυπριακός λαός και ποιοι έχουν περάσει από τις ηγεσίες τους και ποιος ήταν ο ρόλος εκάστου εξ αυτών”, είπε.
Συμπλήρωσε ωστόσο πως η μη παραχώρηση του αρχειακού υλικού που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν στερεί τη δυνατότητα για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς, όπως διαβεβαίωσε, εκείνα τα οποία χρειαζόταν η Επιτροπή τα έχει εξασφαλίσει. ”Τις βασικές μαρτυρίες που είχαν μπροστά τους οι Ελληνες βουλευτές τις έχουμε εξασφαλίσει και τις έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη κατά την καταγραφή του πορίσματος”, είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία που εξέτασε η Επιτροπή, η απόφαση για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος στην Κύπρο ελήφθη περί το Μάρτιο – Απρίλιο του 1974 στην Αθήνα υπό την αιγίδα των Αμερικανών και ότι η Τουρκία άρχιζε να ετοιμάζεται για την εισβολή στην Κύπρο από τις 25 Μαΐου του 1974.