Η Κριμαία αποτελεί και επίσημα μέρος της ρωσικής ομοσπονδίας ύστερα από τη συνθήκη που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την κυβέρνηση της Κριμαίας.
«Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος σε ομιλία του τόνισε πως «η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας στις καρδιές των πολιτών της».
Η συνθήκη προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι πολίτες της Κριμαίας θα διατηρήσουν τη μητρική τους γλώσσα κάτι που σημαίνει πως στην περιοχή θα υπάρχουν τρεις γλώσσες, ουκρανική, ρωσική και κριμαϊκή ταταρική. Επίσης οι πολίτες της χερσονήσου αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες.
Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους, 1η Ιανουαρίου του 2015, οι αρχές της Κριμαίας θα πρέπει να έχουν λύσει όλα τα ζητήματα για μια ομαλή ένταξη υιοθετώντας το ρωσικό «οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και νομικό σύστημα». Εθνικές εκλογές στην Κριμαία θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2015.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας νωρίτερα σε ομιλία του επισήμανε πως «η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας στις καρδιές των πολιτών της». «Θα ήμασταν προδότες εάν εγκαταλείπαμε τους Ρώσους της Κριμαίας», πρόσθεσε ο Πούτιν. Παράλληλα υπογράμμισε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος το οποίο πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συμφωνία «με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές».
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη χερσόνησο της Κριμαίας «ιερό τόπο» για τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως και οι τρεις βασικές κοινότητες που ζουν στην περιοχή θα έχουν ίσα γλωσσικά δικαιώματα. Παράλληλα κατηγόρησε την ηγεσία του Κιέβου σημειώνοντας πως «άνοιξε το δρόμο στους νεοναζί».
«Αυτοί που ήταν πίσω από πρόσφατα γεγονότα, … προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μην σταματήσουν σε τίποτε. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε αποκαλώντας τους «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες».
«Κυρίως είναι αυτοί που αποφασίζουν πώς ζει σήμερα η Ουκρανία. Οι αποκαλούμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν ένα σκανδαλώδη νόμο για την αναθεώρηση της γλωσσικής πολιτικής, ο οποίος παραβίαζε άμεσα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι σχέσεις με την Ουκρανία και το λαό της θα αποτελούν πάντα κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρωσία.
«Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τον αδελφό ουκρανικό λαό ήταν ανέκαθεν, παραμένουν και θα είναι πάντα χωρίς καμιά υπερβολή οι πιο σημαντικές και κρίσιμες για μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας. «Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, που σας λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη», τόνισε και κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως η εξωτερική πολιτική τους δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά στο «δίκαιο των όπλων».
Διαβάστε επίσης: Αιματηρό επεισόδιο σε ουκρανική βάση της Κριμαίας