Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση μιας δημόσιας σύμβασης.
Η οποία είχε ανατεθεί το 2011 από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall για την κατασκευή ενός προσομοιωτή μάχης, η παράδοση του οποίου κρίνεται απαράδεκτη από το Βερολίνο υπό το φως της στρατιωτικής κατάληψης και της προσάρτησης της Κριμαίας.
«Η κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί την εξαγωγή του κέντρου προσομοίωσης μάχης στη Ρωσία απαράδεκτη υπό τις παρούσες συνθήκες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε μια τοποθέτησή του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την επιχείρηση» η οποία κατασκευάζει το σύστημα αυτό και «προς το παρόν δεν προβλέπεται να γίνει καμιά τέτοια εξαγωγή».
Η συμβατική υποχρέωση της Rheinmetall ήταν να παραδώσει στρατιωτική τεχνολογία αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί ένα κέντρο προσομοίωσης μάχης.
Η εταιρεία Rheinmetall είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι σκόπευε να ολοκληρώσει την παράδοση του εξοπλισμού, ο οποίος της είχε παραγγελθεί από τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια. Η επιχείρηση διευκρίνισε ότι δεν εκκρεμούν άλλες παραγγελίες από τη Ρωσία ή από την Ουκρανία.
Στο μεταξύ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η Βρετανία και η Γερμανία συμφώνησαν χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, πέραν των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 21 προσώπων που συμφώνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν τα πιθανά σενάρια αντίδρασης της ΕΕ στις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο Πέμπτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις μιας εκπροσώπου του πρώτου.
Οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία και οι ενέργειες της Ρωσίας που ακολούθησαν για την προσάρτηση της χερσονήσου είναι εκτός νόμου και συμφώνησαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, που θα προστεθούν στις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», είπε η εκπρόσωπος.
«Συμφώνησαν επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και να αποτραπεί η Ρωσία από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, τονίζοντας πως «μια ισχυρή και επιτυχημένη Ουκρανία είναι προς το συμφέρον όλων μας».