Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία. Ωστόσο, οι κρατικές δαπάνες μετά από φονικούς σεισμούς και η χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να ασκήσουν νέα ανοδική πίεση στις τιμές.
Ειδικότερα, σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο ο ρυθμός πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 55,2%, καταγράφοντας επιβράδυνση για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Πρόκειται για ελαφρά μείωση συγκριτικά με τον δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου μήνα (τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στο 57,7%). Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πληθωρισμό στο 55,5%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,15%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για 3,4%.
Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος σημειώθηκε στον κλάδο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών (7,36%), ενώ οι τιμές των ειδών εκπαίδευσης και εστιατορίων και ξενοδοχείων σημείωσαν άνοδο 5,69% και 4,07% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία έρχονται μετά τους φονικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάγνωση του πληθωρισμού δεν συγκεντρώθηκαν δεδομένα από τις σεισμόπληκτες επαρχίες Γκαζιαντέπ, Μαλάτια και Χατάι.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος πυροδοτήθηκε από τη νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 είχε φθάσει το 85,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ένα επίπεδο πρωτοφανές από τον Ιούνιο του 1998, πριν επιβραδυνθεί το Νοέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε 18 μήνες.
Παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική. Στην τελευταία της συνεδρίαση, μετά τον σεισμό, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια περαιτέρω μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.
Οικονομολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο σεισμός, ο οποίος κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια, θα κοστίσει περισσότερα από 50 δισ. λίρες και θα μειώσει κατά μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες την οικονομική ανάπτυξη της χώρας φέτος.