Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε, την Παρασκευή, στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στο Ριάντ, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους που θα οδηγήσουν, μέσω της διπλωματικής οδού, στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να δώσει έγγραφη και εμπεριστατωμένη απάντηση στις προτάσεις που έγιναν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Χάγη, και στη συνέχεια οι υπουργοί των δύο κρατών να συναντηθούν για τα περαιτέρω.
Ακόμη ο Ομπάμα ανέφερε στον Πούτιν ότι η ουκρανική κυβέρνηση προχωρά τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ έχει δρομολογηθεί η διενέργεια δημοκρατικών αλλαγών και κάλεσε τη Ρωσία να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία και να αποφύγει τις όποιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διπλωματική οδό για την αποκλιμάκωση της κρίσης, σε στενή διαβούλευση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά και με την υποστήριξη του ουκρανικού λαού» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνεχίζει ο Λευκός Οίκος, έκανε ξεκάθαρο στον Ρώσο ομόλογό του, ότι η αποκλιμάκωση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν προβεί σε περαιτέρω ενέργειες που θα παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στα συνόρα εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 40.000.
Η συνομιλία, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Πούτιν, όπως επεσήμανε η αμερικανική προεδρία και είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.
Μέρος της διπλωματικής λύσης, που προτείνουν οι ΗΠΑ είναι η αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία με στόχο να διασφαλιστούν οι ρωσόφωνοι πολίτες, η επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στις βάσεις τους, διαπραγματεύσεις της ρωσικής κυβέρνησης με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό την επίβλεψη διεθνών διαμεσολαβητών.
Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συζήτηση ειλικρινή και όπως είπε το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση Κέρι Λαβρόφ προκειμένου να διαπιστωθεί για τον εάν η ρωσική πλευρά εννοεί πράγματι αυτά που λέει.
Τι ισχυρίζεται το Κρεμλίνο
Σύμφωνα με το BBC, το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε στον κ. Ομπάμα τις βιαιοπραγίες εξτρεμιστικών ομάδων που συνεχίζονται στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Πούτιν τη διερεύνηση πιθανών μέτρων που θα μπορούσε να πάρει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής.