Πολύ έντονη ενόχληση και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ το γεγονός ότι και το ΔΗΚΟ, το οποίο συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, τάχθηκε χθες στη Βουλή υπέρ της απόφασης της πλειοψηφίας, με την οποία καλείται ο Κύπριος πρόεδρος να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, αλλά και σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, πλέον δεν αποκλείεται τίποτε, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της συνεργασίας με αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση. Ήδη, αυτό το θέμα έχει τεθεί έντονα εδώ και ένα χρόνο από ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ, λόγω διαφωνιών με τους χειρισμούς του προέδρου Δ. Χριστόφια στο Κυπριακό, αλλά και σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
Οι πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η ενόχληση του κ. Χριστόφια εστιάζεται στο γεγονός ότι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΗΚΟ συμμετείχαν μυστικά σε συγκεντρώσεις για ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης.
Πέρα από τις πολιτικές τριβές και παρενέργειες το θέμα έχει και σοβαρές νομικές πτυχές και δεν αποκλείεται, με δηλωμένη την απόφαση του προέδρου Δ. Χριστόφια για αρνησικυρία, η νομική και συνταγματική πτυχή του ζητήματος να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσο η Βουλή έχει όντως το δικαίωμα να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση. Από την άλλη υπάρχει και η νομική άποψη ότι το δικαίωμα βέτο του προέδρου έχει ατονήσει συνταγματικά από το 1963, όταν οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Χριστόφιας θεωρεί τα διαδραματισθέντα στη Βουλή, ως “συνταγματική εκτροπή”. Θεωρεί επίσης αδιανόητο συγκυβερνώντα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, να αντιμάχονται στη Βουλή, αλλά και αδιανόητο να εκδίδεται τέτοια απόφαση εναντίον της κυβέρνησης.
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως, αν το “διαζύγιο” στο κυβερνητικό σχήμα είναι πλέον πολύ ορατό.
Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, θα μελετήσει πολύ σοβαρά το θέμα που προκύπτει με τη στάση του ΔΗΚΟ.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ζητούμενο, εάν τελικά το ΔΗΚΟ επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και επιδιώκει με την όλη του συμπεριφορά να οδηγήσει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε “συνωμοτική” τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο θέμα της πρότασης της Βουλής για υποβολή αίτησης για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και υποστήριξε ότι “καταδεικνύει ότι ο στόχος ήταν πολιτικός και ότι προσπάθεια ήταν η απομόνωση του Προέδρου και όχι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου”.
Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είπε, έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία, η οποία σύμφωνα με το σύνταγμα ασκεί την εξωτερική πολιτική του κράτους.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, υπάρχει παραβίαση του συντάγματος και ανατροπή της αρχής της διάκρισης εξουσιών.
Είπε επίσης ότι μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρει την απόφαση της Βουλής θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας που του παρέχει ο νόμος.
Ανυπόστατα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν τα περί παρασκηνιακών διαβουλεύσεων του κόμματός του με τον ΔΗΣΥ για το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε ότι “δεν είναι εξ εκείνων που συνωμοτούν, ούτε εξ εκείνων που παρασύρονται, αλλά ούτε εξ εκείνων που παζαρεύουν αρχές”.
Είπε επίσης ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για την πρόθεση του ΔΗΣΥ από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Χρίστο Πουργουρίδη την προπερασμένη Πέμπτη μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι πριν από τρεις ημέρες συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος και τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση δεν σημαίνει και κατάργηση της αυτοτέλειάς του. Επίσης, η υποβολή αίτησης για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την ειρήνη, πρόσθεσε, ήταν πάγια θέση του ΔΗΚΟ.
Ο κ. Πουργουρίδης επιβεβαίωσε ότι ο προέδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν μόλις την προπερασμένη Πέμπτη ενημερώθηκε για την κατάληξη που είχε ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ στο να υποβληθεί στη βουλή το σχέδιο απόφασης για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Είπε ότι με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη συναντήθηκε πριν από μια βδομάδα, ενώ με τα κόμματα ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ είχαν γίνει διαβουλεύσεις πριν καιρό.
Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι με τις δηλώσεις του κ. Πουργουρίδη επιβεβαιώνεται ότι τα κόμματα που προσυπέγραψαν την πρόταση, διαβουλεύονταν επί μήνες.
Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής ότι συνωμότησε ή ετοίμασε το ψήφισμα με τους άλλους. Εμείς, πρόσθεσε, κατηγορήσαμε τα κόμματα.