Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” ήταν αφορμή για να αποκαλυφθεί το “μυστικό” που έφερε στην Κύπρο μια Καναδική Γεωλογική εταιρεία που αποτελεί αυτό το διάστημα, έστω και συγκρατημένα, το σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος για τους 1.200 κατοίκους της κοινότητας των Αγγλισίδων στη Λάρνακα.
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα ο κοινοτάρχης Δημήτρης Κάτσουρας αποκάλυψε ότι σε περιοχή της κοινότητας, θα διανοιχθεί διερευνητική γεώτρηση από καναδική εταιρία, προς εντοπισμό κοιτασμάτων χρυσού, που πιθανόν να κρύβει στα η γη του χωριού.
Η πειραματική γεώτρηση θα είναι η πρώτη, από σειρά άλλων που αναμένεται να διανοιχθούν στο επόμενο διάστημα. Τις γεωτρήσεις των Καναδών, ακολουθούν έρευνες με ειδικές συσκευές που άρχισαν και συνεχίζονται εδώ και κάποιο διάστημα στην γη πέριξ των Αγγλισίδων.
Σύμφωνα με τον κ. Κάτσουρα, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούν συμπεράσματα και κυρίως να… πιάσουν κασμάδες και κόσκινα ψαχουλεύοντας το χώμα και το νερό, οι κάτοικοι του χωριού.
Ο κοινοτάρχης του χωριού, σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα και αναφορές στο θέμα, διευκρίνισε ότι, οι γεωλογικές έρευνες για εντοπισμό χρυσού στις Αγγλισίδες έγιναν κατόπιν εξασφάλισης άδειας των Καναδών από την Κυπριακή Κυβέρνηση, ενώ η εταιρία πήρε και τη συγκατάθεση της κοινότητας. Τόνισε ακόμη ότι οι Καναδοί ζητούν πρώτα την άδεια του ιδιοκτήτη πριν μπουν στα χωράφια του και μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα παράπονο για ζημιές ή είσοδο σε γη χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Είπε ακόμη πως το Κοινοτικό Συμβούλιο παρακολουθεί από κοντά τις προσπάθειες και είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους Καναδούς επιστήμονες.
Ο κ. Κάτσουρας τονίζοντας ότι είναι νωρίς, εντούτοις εάν στις Αγγλισίδες εντοπιστούν κοιτάσματα χρυσού, τότε το Κοινοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν λόγο στο θέμα της εξόρυξης, “αλλά μόνο και εάν βρεθούν τελικά κοιτάσματα, θα ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα”. Είπε ακόμη πως η κοινότητα χειρίζεται λογικά και υπεύθυνα το ζήτημα, συνεργάζεται με την καναδική εταιρία και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τους επιστήμονες της συνεργάσιμα και με ευγένεια.
Ο κοινοτάρχης του χωριού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ενδιαφέρον της Καναδικής Επιστημονικής Εταιρίας να σχετίζεται με θρύλους που περιβάλλουν τη λειτουργία μεταλλείου σε περιοχή της κοινότητας, μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα.
“Υπήρξαν ιστορίες που διηγούνταν οι κάτοικοι των προηγούμενων γενεών, πως κάποιοι έβρισκαν χρυσό στην περιοχή και ότι υπήρχαν κοιτάσματα”, ανέφερε.