Ισχυρά κέρδη, που μαζεύουν μέρος των απωλειών του εξαήμερου sell-off, παρουσιάζουν σήμερα οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που βρέθηκαν μάτι του κυκλώνα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Ειδικότερα, η First Republic Bank βλέπει τη μετοχή της στις προσυνεδριακές συναλλαγές να πραγματοποιεί άλμα έως και 28% έπειτα από την βουτιά ρεκόρ 62% που σημείωσε χτες, ενώ η PacWest Bancorp σημειώνει ράλι έως 40% μετά τις απώλειες 21%, όπως και η Western Alliance Bancorp που ενισχύεται κατά 22% μετά το -47%.
Μαζί τους δε, συμπαρασύρουν και μεγαλύτερες τράπεζες όπως η Bank of America που κινείται στο +3,2% έπειτα από το -5,8% στη χτεσινή συνεδρίαση και η Citigroup με +2% έπειτα από το -7,45%. Παρομοίως, οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και JP Morgan ενισχύονται όλες περί του 1,3% μετά τα -3,7%, -2,3% και -1,8% που είχαν γράψει χτες.
Σύμφωνα με τον Γκάρι Σλόσμπεργκ, παγκόσμιο αναλυτή στην Wells Fargo, “αν απομακρυνθούμε λίγο από το αρχικό σοκ, αντί να τους βάζουμε όλους στην ίδια μοίρα υπάρχει η τάση να εξετάζουμε παραπάνω τα μοντέλα, τις καταθέσεις των τραπεζών και την πρόσβαση που έχουν σε ρευστότητα”.
Ο ίδιος προσθέτει ότι “από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε κάποια αβελτηρία, ενώ ίσως δούμε και περισσότερο βήματα για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος”.
Σύμφωνα δε με τον Σλόσμπεργκ, “το sell-off σίγουρα θα περιοριστεί” αν η Fed υποδηλώσει ότι θα μετατοπιστεί κάπως στην πολιτική της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και ο κατ’ εξοχήν απαισιόδοξος σε θέματα αγορών και οικονομίας Μάικλ Μπέρι, ο μεγαλοεπενδυτής που έγινε γνωστός από την ταινία “Το μεγάλο σορτάρισμα” για την κρίση του 2008, εμφανίστηκε να μην ανησυχεί για την τρέχουσα τραπεζική κρίση.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση που έκανε τα ξημερώματα σε ώρα Ελλάδος έγραψε ότι “η κρίση αυτή θα μπορούσε να επιλυθεί πολύ γρήγορα. Δεν βλέπω κάποιο πραγματικό κίνδυνο εδώ”.
Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν με έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, μετά το λουκέτο τριών τραπεζών – μεταξύ των οποίων η Silicon Valley Bank.
Οι περιφερειακές τράπεζες της χώρας δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα υπό από τους φόβους μαζικής φυγής πελατών με κατεύθυνση προς μεγαλύτερους δανειστές, οι οποίοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τις καταθέσεις.