Ένα από τα μυστήρια τους δύο πρώτους μήνες του έτους ήταν το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία φαινομενικά απορροφούσε ένα κύμα αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve χωρίς… λόξυγκα.
Μετά τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων, αυτή η εικόνα ανατράπηκε. «Κάθε κύκλος αύξησης επιτοκίων τα τελευταία 70 χρόνια έχει τελειώσει με ύφεση (περίπου στο 80% των περιπτώσεων) ή/και με οικονομική κρίση (το 1984 και το 1994)», λέει ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές της Ευρώπης στη Morgan Stanley.
«Πριν από μια εβδομάδα ήταν δυνατό να υποστηριχθεί ότι αυτή η παρατήρηση ήταν θεωρητική, τώρα ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά», πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του ήρθαν μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών και τη διάσωση της Credit Suisse.
Ο Secker σημείωσε ότι οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις δεν οδηγούν πάντα σε οικονομική ύφεση, όπως αποδεικνύεται το 1984, το 1987, το 1994 και το 1998. «Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι οι αγορές θα λειτουργούν με την προσέγγιση «ένοχος μέχρι να αποδειχθεί αθώος» δεδομένης: 1) της προοπτικής ουσιώδους αυστηροποίησης της διαθεσιμότητας πιστώσεων από τις τράπεζες μετά από πρόσφατα γεγονότα· 2) της βαθιά ανεστραμμένης καμπύλη αποδόσεων.
Η ισχυρή απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών του έτους έως την περασμένη εβδομάδα ωθήθηκε από οικονομικά και κυκλικά στοιχεία. Αλλά τώρα, λέει, «είμαστε βέβαιοι ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί και ότι το παράθυρο για συνεχή βελτίωση μακροοικονομικών δεδομένων αρχίζει να κλείνει». Η εταιρεία αναβάθμισε τον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε overweight, ενώ συνέστησε επίσης «την εκ νέου ενασχόληση με την “ποιότητα”».
Οι τράπεζες θα είναι ασταθείς, αλλά η εταιρεία συνέστησε πωλήσεις σε ανοδικές συνεδριάσεις, διατηρώντας παράλληλα overweight στον κλάδο.