Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνήλθε σήμερα για δεύτερη μέρα στη σειρά, στην προσπάθεια να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι της Λιβύης προκειμένου να σταματήσει η αιματηρή καταστολή στη χώρα.
Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις λίγο μετά τις 12:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας). Υπό συζήτηση είναι ένα σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η Δύση (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ), το οποίο προειδοποιεί τον Μουάμαρ Καντάφι ότι μπορεί να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI).
Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει ένα οπλοστάσιο κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ένα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Λιβύη, μία απαγόρευση ταξιδιών για τον συνταγματάρχη Καντάφι και μία δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του.
“Εξεπλάγην από το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια κοινότητα απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου. Είναι ένας σεισμός. Κάτι συμβαίνει, όχι μόνο στον αραβικό κόσμο, αλλά [και] σ΄ αυτόν τον οργανισμό”, υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό.
“Το κλίμα στο εσωτερικό του Συμβουλίου έχει αλλάξει εντελώς. Χθες υπήρξε μία πλήρης κοινότητα απόψεων στους κόλπους του Συμβουλίου για την ιδέα των κυρώσεων”, είπε. “Κανείς δεν αμφισβητεί τις κυρώσεις, ενώ ειλικρινά πρόκειται για εσωτερική υπόθεση” της Λιβύης, πρόσθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων.
“Βέβαια υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά όχι πρόβλημα για το εμπάργκο όπλων. Το μόνο θέμα που είναι ακόμα στο τραπέζι είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κληθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”, είπε.
H σημερινή συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γίνεται μετά την χθεσινή προτροπή του Μπαν Γκι-μουν και τη δραματική έκκληση που απηύθυνε ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη χώρα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε χθες Παρασκευή να προσπαθήσει να υιοθετήσει μία απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς του Καντάφι εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Στο σχέδιο του ψηφίσματος, που διέρρευσε την Παρασκευή, υπογραμμίζεται πως η βίαιη, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, συγγενών του, συνεργατών του, αλλά και στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας.
Πήρε θέση ο Μπερλουσκόνι επειδή “το γεωπολιτικό σενάριο αλλάζει”
“Φαίνεται ότι ο Καντάφι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στη Λιβύη”, δήλωσε σήμερα από τη Ρώμη ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μία πολιτική συγκέντρωση.
“Αν είμαστε όλοι σύμφωνοι μπορούμε να δώσουμε τέλος στο λουτρό αίματος και να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης”, πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός, που μέχρι τώρα ήταν σύμμαχος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι με τον οποίο υπέγραψε το 2008 και μία συμφωνία φιλίας, αποκάλυψε ότι “το γεωπολιτικό σενάριο αλλάζει και η Ιταλία ανησυχεί γι’ αυτό”.
“Κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη, ούτε αυτό που συνέβη πριν μερικές εβδομάδες στην Τυνησία και την Αίγυπτο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτό που θα συμβεί”, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική είναι “πολύ αβέβαιες διότι αυτοί οι λαοί μπορεί να πλησιάσουν στη δημοκρατία, όμως μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με επικίνδυνα κέντρα ισλαμιστικού ολοκληρωτισμού”.
Μέρκελ – Κάμερον· υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Λιβύης
Εξάλλου, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τέθηκαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία υπέρ της επιβολής “σοβαρών κυρώσεων” από τον ΟΗΕ εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, όπως αναφέρει γερμανική ανακοίνωση.
Η Μέρκελ και ο Κάμερον εκτιμούν ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν σοβαρές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τρίπολης”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Κρίστοφ Στέγκμανς σε ανακοίνωσή του.
Οι δύο ηγέτες τέθηκαν επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατά της επιβολής κυρώσεων ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι τίθεται κατά οποιασδήποτε κύρωσης εναντίον της Λιβύης, εκτιμώντας ότι ο λαός της χώρας θα είναι αυτός που θα υποφέρει.
“Κάθε επέμβαση θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Δεν θα πλήξει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το λαό της Λιβύης. Δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την ειρήνη σε όλο τον κόσμο καταφεύγοντας σε κυρώσεις με κάθε ευκαιρία”, υπογράμμισε ο Ερντογάν σε ομιλία του.
“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Λιβύη όχι βάσει των ανησυχιών της σχετικά με το πετρέλαιο, αλλά με βάση τις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες και τη δικαιοσύνη”, επεσήμανε.
Η Τουρκία διαχωρίζεται από την στάση Γερμανίας και Βρετανίας που ζητάνε την επιβολή κυρώσεων, αν και ηγέτες όλων αυτών των χωρών μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισαν (σε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ) ως «απαράδεκτες» τις ενέργειες του Καντάφι και δήλωσαν ότι «η βιαιότητα και ο εκφοβισμός δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».
Γαλλία: Υπό επιτήρηση τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καντάφι
Η Γαλλία κάλεσε σήμερα όλους τους οικονομικούς οργανισμούς να αναφέρουν κάθε ύποπτη κίνηση γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, ανακοίνωσε ο πυρήνας κατά του ξεπλύματος χρήματος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Tracfin.
Τα μέτρα επιφυλακής που προβλέπονται βάζουν στο στόχαστρο τους όλες τις συναλλαγές που πιθανόν να αφορούν άμεσα ή έμμεσα πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Λιβύη. Ιδιαίτερα αναφέρονται, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, σε «κάθε συναλλαγή που πιθανόν σχετίζεται με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται ή ελέγχονται, άμεσα ή έμμεσα από φυσικά ή νομικά παρένθετα πρόσωπα (περιλαμβανομένων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου), από τον κ. Μουάμαρ Καντάφι, από άμεσα μέλη της οικογένειάς του και από πρόσωπα γνωστά για στενούς δεσμούς μαζί του”.
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011, 10:32
Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις στη Λιβύη επέβαλε ο Ομπάμα