Οι φιλορώσοι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη των κυριότερων κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ ενώ στο Λουχάνσκ οι ένοπλοι αντάρτες αρνήθηκαν την πρόταση του Κιέβου να μην τους ασκηθεί δίωξη εφόσον καταθέσουν τα όπλα και φύγουν από την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Την ίδια ώρα η Ρωσία καλεί τις αρχές του Κιέβου να μην ασκήσουν βία στους διαδηλωτές.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ πρότεινε την Παρασκευή να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά της χώρας.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές δρουν με βάση ένα σχέδιο που προωθεί το Κρεμλίνο για να διαλύσει την Ουκρανία, στο πρότυπο του σεναρίου που ακολούθησε για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Οι διαδηλωτές στο Λουχάνσκ πήραν τα όπλα που βρήκαν μέσα στο κτήριο της υπηρεσίας ασφαλείας και πιέζουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής τους.
Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ, από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλουν αιτήματα για περισσότερη αυτονομία παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με ντόπιους αξιωματούχους και με τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, τον πολυεκατομμυριούχο Ρινάτ Αχμέτοφ.
Προτάσεις Γιατσένιουκ
Στην περιοδεία του στο Ντονέτσκ και την πόλη Ντνιπροπετρόφσκ ο Γιατσενιούκ είπε ότι με βάση το προσχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας θα παραχωρηθεί στις περιφέρειες σημαντικός αριθμός εξουσιών που σήμερα ασκούνται από το Κίεβο.
Με τον τρόπο αυτό οι επαρχίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό από τους φόρους για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να προχωρήσουν σε έργα υποδομής. Οι προτάσεις για αποκέντρωση φαίνεται ότι έχουν εν μέρει ως στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα για διευρυμένη αυτονομία.