Οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας σημείωσαν κέρδη πέρυσι αφότου αύξησαν την παροχή δανείων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της οικονομίας από την επιβράδυνση που προκλήθηκε από την αυστηρή προσπάθεια καταπολέμησης της Covid από τη χώρα.
Η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας από άποψη ενεργητικού, ανέφερε την Πέμπτη ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 3,5% στα 360,5 δισεκατομμύρια γιουάν (52,4 δισεκατομμύρια δολάρια), λιγότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άλλες τράπεζες ξεπέρασαν ή εκπλήρωσαν τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένης της Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, της οποίας τα κέρδη αυξήθηκαν 7,4% στα 259 δισεκατομμύρια γιουάν πέρυσι. Η Τράπεζα της Κίνας σημείωσε αύξηση κερδών 5%, ενώ η Τράπεζα Επικοινωνιών ανέφερε νωρίτερα κέρδη 5,2%.
Ο τραπεζικός κλάδος των 54 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας προσπαθεί να αυξήσει τις πιστώσεις από το περασμένο έτος καθώς αντιμετώπιζε χαμηλή ζήτηση. Μια αυστηρή πολιτική πλήρους καταπολέμησης της Covid, που εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 2022, είχε επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη και είχε κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μια επίμονη ύφεση στην αγορά ακινήτων έχει επίσης επηρεάσει τις επιχειρήσεις.
Οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές για τις τράπεζες, ακόμη και όταν αρκετές από τις μεγάλες τράπεζες ανέφεραν κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Αν και η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας ανακάμπτει φέτος μετά από την άρση των περιορισμών λόγω Covid – με τις τράπεζες να επεκτείνουν ένα ποσό ρεκόρ νέων δανείων τον Ιανουάριο – οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν.
Η πίεση της Κίνας προς τους κρατικούς δανειστές να μειώσουν το κόστος δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγοραστές κατοικιών, σε συνδυασμό με μια πιθανή μείωση του επιτοκίου δανείου φέτος, θα μπορούσε να πιέσει τα περιθώρια το 2023, δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Φράνσις Τσαν, την Πέμπτη. Οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες ανέφεραν μειώσεις στα καθαρά περιθώρια επιτοκίου πέρυσι.