Χιλιάδες άνθρωποι που ξέφυγαν από τις συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη εξακολουθούν να φτάνουν στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας.
Νωρίς σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Βαλέτας μία φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, η HMS Cumberland, με 207 ανθρώπους από τη Βεγγάζη. Η φρεγάτα μετέφερε κυρίως βρετανούς πολίτες, αλλά και πολίτες ακόμη 20 χωρών.
Λίγο αργότερα 2.000 Κινέζοι που κατέφεραν να φύγουν από τη Βεγγάζη έφτασαν στη Βαλέτα με πλοίο των ιταλικών γραμμών Grimaldi, το οποίο είχε ναυλώσει το Πεκίνο. Εξάλλου τρία πλοία έχουν ήδη εκκενώσει 7.000 Κινέζους από τη Λιβύη και τους έχουν μεταφέρει στην Κρήτη.
Χθες Παρασκευή το βράδυ έφτασε στη Βαλέτα ένα φέρι που είχαν ναυλώσει οι ΗΠΑ, το Maria Dolores, και μετέφερε περισσότερους από 300 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 30 αμερικανούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους.
Ένα ακόμη φέρι με πολλούς επιβάτες έφτασε στη διάρκεια της νύχτας στη Μάλτα.
Παράλληλα ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει ναυλώσει η βρετανική κυβέρνηση, έφυγε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου με κατεύθυνση την Τρίπολη για να επαναπατρίσει τους τελευταίους Βρετανούς που παραμένουν στη Λιβύη.
Οι βρετανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες τους να μεταβούν το συντομότερο δυνατό στο αεροδρόμιο, διότι, όπως άφησαν να εννοηθεί, πρόκειται για την τελευταία πτήση που γίνεται ειδικά για την εκκένωση βρετανών πολιτών.
Επιπλέον δύο τουρκικά πλοία, μία φρεγάτα και ένα φέρι, που μεταφέρουν 1.200 Τούρκους και ακόμη 500 πολίτες άλλων 25 χωρών αναχώρησαν σήμερα από τη Βεγγάζη με κατεύθυνση το λιμάνι του Μαρμαρά, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές.
Έκλεισε προσωρινά η βρετανική πρεσβεία στην Τρίπολη
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Λιβύης και απομάκρυνε το προσωπικό της λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.
Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης πως δύο βρετανικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη απομάκρυναν περισσότερους από 150 πολίτες από τη λιβυκή έρημο.
Εκατοντάδες Βρετανοί εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα αποκλείστηκαν σε καταυλισμούς στη Λιβύη εν μέσω μιας εξέγερσης εναντίον της διακυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι.
15.000 Αιγύπτιοι μετανάστες από Λιβύη είναι εγκλωβισμένοι στη Τυνησία
Περίπου 15.000 Αιγύπτιοι, που διέφυγαν από τη βία στη Λιβύη, βρίσκονται ακόμη αποκλεισμένοι στην Τυνησία, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους ξένους που συνεχίζουν να φθάνουν προερχόμενοι από τη λιβυκή επικράτεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (OIM).
Περισσότεροι από 7.800 μετανάστες από περισσότερες από 20 χώρες διέσχισαν το συνοριακό φυλάκιο Ρας Ατζίρ στη διάρκεια μόνο της χθεσινής μέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του OIM.
“Ένας αριθμός Αιγυπτίων που υπολογίζονται γύρω στις 15.000 είναι αποκλεισμένοι στη συνοριακή αυτή ζώνη περιμένοντας βοήθεια προκειμένου να απομακρυνθούν”, πρόσθεσε ο OIM.
Οι Αιγύπτιοι είναι οι πιο πολυάριθμοι από τους μετανάστες που περνούν τα χερσαία σύνορα προερχόμενοι από τη Λιβύη. Ο OIM δήλωσε πως σκοπεύει να οργανώσει τη μεταφορά των Αιγυπτίων προς την παράκτια περιοχή της Τυνησίας προκειμένου να τους επαναπατρίσει με πλοία.
Ενώ οι πολίτες πλούσιων χωρών επωφελήθηκαν από τη βοήθεια των κυβερνήσεών τους προκειμένου να επαναπατριστούν αεροπορικώς ή δια θαλάσσης, εκείνοι από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, το Νεπάλ, οι Φιλιππίνες, η Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ χρειάστηκε να απευθύνουν έκκληση στον OIM.
Ο OIM, που εκτιμά πως 50.000 μετανάστες διέσχισαν τα χερσαία σύνορα της Λιβύης από τη Δευτέρα (21/2), έκανε έκκληση σε δωρητές προκειμένου να συγκεντρώσει 11 εκατομμύρια δολάρια και να χρηματοδοτήσει την απομάκρυνσή τους.
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011, 16:32
Διαβάστε επίσης:
Έφτασαν με πλοίο άλλοι 2800 ξένοι υπήκοοι