Ενώ το Brexit έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις προσωπικού στα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, ο αριθμός των εργαζομένων από το εξωτερικό έχει αυξηθεί σε άλλους κλάδους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, έχουν έρθει στη Βρετανία σημαντικά περισσότεροι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που ελήφθησαν με αίτημα ελευθερίας της πληροφόρησης από την εταιρεία εμπορικού δικαίου Eversheds Sutherland και τα οποία περιήλθαν στην Deutsche Presse-Agentur.
“Σε επαγγέλματα με υψηλότερα προσόντα και υψηλότερους μισθούς, οι εργοδότες μπορούν κατ’ αρχήν να βγάλουν σχετικά εύκολα βίζα για τους αλλοδαπούς αιτούντες, συν το ότι υπάρχει περαιτέρω ευελιξία για όποιον θέλει να εργαστεί στο σύστημα υγείας ή στην περίθαλψη”, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης εργατικού δυναμικού Τζόναθαν Πόρτες του King’s College του Λονδίνου.
Πριν από το Brexit, οι εργαζόμενοι από την ΕΕ απολάμβαναν την ελεύθερη κυκλοφορία, ενώ τα εμπόδια για τους εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ ήταν σχετικά υψηλά. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού σε τομείς όπως η πληροφορική ή οι επιχειρηματικές υπηρεσίες. Επιπλέον, περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, ιδίως από την Ινδία και τη Νιγηρία.
Το φθινοπωρινό τρίμηνο του περασμένου έτους, για παράδειγμα, περισσότεροι από 6400 εργαζόμενοι από την Ινδία ήρθαν στον βρετανικό τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Την ίδια περίοδο υπήρχαν επίσης περισσότεροι από 3.000 από τη Ζιμπάμπουε και τη Νιγηρία. Το 2019 και το 2020 -δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος των κανόνων μετά το Brexit- οι αντίστοιχοι αυτοί αριθμοί δεν ξεπερνούσαν τις 2.000 σε κανένα τρίμηνο. Στον τομέα της βιοτεχνίας, υπήρξε πρόσφατα μια απότομη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων από τις Φιλιππίνες: από τα τέλη του 2021, η καμπύλη ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.
Οι θεωρήσεις “ειδικευμένων εργαζομένων” για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης από το εξωτερικό πρέπει να χορηγούνται από τους εργοδότες. Χορηγούνται πάνω από ένα ορισμένο όριο μισθού.
Ο κλάδος της εκπαίδευσης φέρνει εργαζομένους από τη Γερμανία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά το Brexit
Ο Βρετανογερμανός οικονομολόγος Άντριου Λι, ο οποίος διδάσκει στο Συνεταιριστικό Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δήλωσε: “Μπορείτε στην πραγματικότητα να πείτε ότι αυτό το σύστημα αποτελεί πλεονέκτημα για το Brexit. Το αν αξίζει το τίμημα που καταβάλλεται γι’ αυτό -η χαμένη ελευθερία κυκλοφορίας εντός της ΕΕ για τους Βρετανούς πολίτες- είναι ένα άλλο ερώτημα”.
Η αξιολόγηση της Eversheds Sutherland αποκαλύπτει επίσης ποιοι τομείς θα συνεχίσουν να προσελκύουν εργαζόμενους από τη Γερμανία στη χώρα μετά το Brexit: Ο τομέας της εκπαίδευσης είναι ο ισχυρότερος, ακολουθούμενος από τα επιστημονικά και τεχνικά επαγγέλματα, καθώς και τον τομέα των χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων. Οι “Financial Times” είχαν αναφερθεί αρχικά στα στοιχεία αυτά.