Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία το Μάρτιο, εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας.
Η κυβέρνηση Σϊνζο Άμπε, από το 2013 έχει προχωρήσει σε σαρωτική χαλάρωση της νομισματικής, αλλά και της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας που εδώ και 20 χρόνια παλεύει με τον αποπληθωρισμό.
Από την 1η Απριλίου όμως, επέβαλε αύξηση στη φορολογία κατανάλωσης καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούσαν ότι αυτή η αύξηση της φορολογίας διακυβεύει την εύθραυστη προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και καλούσαν την Τράπεζα της Ιαπωνίας να στηρίξει με νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η BoJ όμως, αντιθέτως επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής.
Μετά από όλα αυτά, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποδυναμώνεται. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 37,5 το Μάρτιο από 38,5 τον προηγούμενο μήνα.
Επισημαίνεται ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα (39,9) όταν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας ο Σίνζο Άμπε και άγγιξε το 45,6 το Μάιο του 2013.
Με χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη, είναι δυσκολότερη η ανάκαμψη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ενώ εύλογα εντείνονται οι πιέσεις προς την BoJ για δράση.