Στις προγνώσεις της για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2% την επόμενη χρονιά.
Το 2013 το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «η ανάπτυξη στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια, κυρίως δε στην εσωτερική ζήτηση, δηλαδή στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις».
Οι προγνώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την κρίση στην Ουκρανία, ποιες συνέπειες δηλαδή θα είχε ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης στις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας. «Φυσικά και δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην πρόγνωσή μας ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης, και μόνον για το λόγο ότι δεν την θέλουμε.
Είναι όμως, επίσης, σαφές ότι η κυβέρνηση δεν την φοβάται και είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει. Εάν η Ρωσία δεν φροντίσει επιτέλους ώστε να τερματιστεί η κλιμάκωση, τότε θα πρέπει να αναμένει ότι Γερμανία και Ευρώπη είναι έτοιμες να δρομολογήσουν το τρίτο μέρος των κυρώσεων».
Στα ύψη η καταναλωτική διάθεση
Στην εαρινή της έκθεση η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την εσωτερική ζήτηση κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης. Οι Γερμανοί ξοδεύουν και πάλι περισσότερα.
Ειδικότερα, το 2014 οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 1,5 % ενώ την ερχόμενη χρονιά κατά 1,8 %. Η σταθερή κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην καταναλωτική διάθεση των πολιτών. Ο αριθμός των απασχολούμενων μάλιστα αναμένεται να σπάσει φέτος νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 42,1 εκατομμύρια.
Οι δε εργαζόμενοι βλέπουν φέτος περισσότερα χρήματα στα πορτοφόλια τους. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται σημαντικά: φέτος κατά 2,9% ενώ το 2015 κατά 3,3%. «Τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών δέχονται επιτέλους μια σημαντική ώθηση. Σε αυτό συμβάλουν εκτός από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας η εισαγωγή του κατώτατου μισθού και οι βελτιώσεις στις συντάξεις», σχολίασε ο κ. Γκάμπριελ.
Αύξηση εισαγωγών – εξαγωγών
Από την εξέλιξη αυτή, όμως, δεν φαίνεται να ωφελούνται προς το παρόν οι μακροχρόνια άνεργοι. Ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας βρίσκουν, αντίθετα, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι μετανάστες.
Θετικά είναι, την ίδια ώρα, τα νέα και από το πεδίο των εξαγωγών: την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,1 % και την ερχόμενη κατά 4,6%.
Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές: 4,7 % φέτος και 5,1 % το 2015. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε θα μειωθεί και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο της κριτικής από τους ευρωπαίους εταίρους.