Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε με απόφασή του που εγκρίθηκε ομόφωνα πριν από λίγο ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του και στελέχη του στενού του κύκλου.
Η απόφαση καλεί ακόμη να παραπεμφθεί άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των δυνητικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλεται ότι διαπράχθηκαν στην διάρκεια της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων, ώστε να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για δολοφονίες αμάχων και άλλα εγκλήματα.
Η απόφαση επικαλείται τη Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων.
Το Κεφάλαιο 7 έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών αλλά και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Σομαλία.
Σάιφ αλ Ισλάμ: «Είμαστε ταπεινοί, δεν έχουμε χρήματα στο εξωτερικό»
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η οικογένειά του είναι “πολύ ταπεινή” και δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέβαλε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Καντάφι.
“Δεν έχουμε χρήματα στο εξωτερικό. Είμαστε μία πολύ ταπεινή οικογένεια και όλος ο κόσμος το γνωρίζει”, δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.
“Στη Λιβύη επικρατεί ηρεμία, οι στρατιωτικοί δεν έχουν επιτεθεί εναντίον κανένα πολίτη”, διαβεβαίωσε επίσης ο Σάιφ αλ Ισλάμ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι “υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας και των πληροφοριών που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης”.
“Κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα”, είπε ακόμα, απαντώντας στην έκκληση για αποχώρηση του Καντάφι που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
“Ζούμε εδώ και θα πεθάνουμε εδώ. Είναι η χώρα μας, οι Λίβυοι είναι ο λαός μας. Σε ό,τι αφορά εμένα, εκτιμώ ότι κάνω το δίκαιο”, επέμεινε υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αφορούν τους Αμερικανούς τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποιεί το καθεστώς ότι θα υποστεί τις συνέπειες
Η καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη θα έχει «συνέπειες» για το συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τους ανθρώπους του, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζητώντας εκ νέου να σταματήσουν «άμεσα» οι βιαιότητες.
«Ο Καντάφι και οι λιβυκές αρχές ξέρουν ότι οι απαράδεκτες και σκανδαλώδεις ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στο λιβυκό καθεστώς και θα είναι παρόμοιες με αυτές που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσουν άμεσα», πρόσθεσε η Άστον, χαιρετίζοντας την απόφαση που έλαβε το ΣΑ του ΟΗΕ. «Η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί την ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράττονται», κατέληξε.
Δ.Δρούτσας: «Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση του ΟΗΕ»
«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ομόφωνη υιοθέτηση χθες της Απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία, μεταξύ άλλων, επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα κατά της Λιβύης και του καθεστώτος Καντάφι.
Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται απαγόρευση πώλησης παντός τύπου στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι και ενεργοποιείται απαγόρευση ταξιδιών κατά του ιδίου, μελών της οικογένειάς του και του καθεστώτος.
Ταυτόχρονα, καλείται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα βίαια μέτρα καταστολής, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η ομόφωνη υιοθέτηση της Απόφασης αυτής αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αποφασιστικότητας και βούλησης της διεθνούς κοινότητας να υπάρξει άμεσος τερματισμός της βίας στη Λιβύη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα του λαού της χώρας.
Η Ελλάδα εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τον λαό της Λιβύης και, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Ευρώπη έχει χρέος, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά μετρά με σκοπό τον άμεσο τερματισμό της βίας.
Επαναλαμβάνω την απόλυτη καταδίκη των ενεργειών του καθεστώτος, όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από το Βερολίνο. Καλούμε το καθεστώς της Λιβύης να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να εισακούσει τα κελεύσματα του λαού για ένα καλύτερο αύριο με ελπίδα, ευημερία και συνεργασία.
Η Ελλάδα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμη να σταθεί αρωγός στην πορεία της Λιβύης για την οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας και ενός ισχυρού κράτους δικαίου που θα σέβεται τα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών του».
Ρωσία: Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ καταδικάζει τη χρήση βίας κατά πολιτών στη Λιβύη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συνομίλησε τηλεφωνικά με το Λίβυο ομόλογό του, Μούσα Κούσα, στον οποίο επισήμανε ότι η Μόσχα καταδικάζει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί το Σάββατο «ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η χρήση ένοπλης βίας από τις λιβυκές αρχές κατά του πληθυσμού είναι απαράδεκτη».
«Η Ρωσία και όλη η διεθνής κοινότητα καταδικάζουν έντονα αυτές τις ενέργειες», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε επίσης από τον Κούσα να εγγυηθεί την ασφάλεια των Λίβυων και των ξένων υπηκόων και να φροντίσει ώστε η Λιβύη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυστραλία: Η κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον Λίβυο ηγέτη και 21 μέλη της οικογένειάς του
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την Κυριακή την επιβολή κυρώσεων στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και 21 μέλη του στενού του κύκλου, κίνηση που αντικατοπτρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πιέσει την κυβέρνηση στην Τρίπολη να σταματήσει την αιματηρή καταστολή εναντίον των εξεγερμένων που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς.
Στους 22 απαγορεύθηκε να εισέλθουν στην Αυστραλία ενώ στους πολίτες της χώρας απαγορεύθηκε να έχουν οικονομικές συναλλαγές ή δοσοληψίες μαζί τους.
«Η χρήση βίας από το λιβυκό καθεστώς εναντίον του λαού του είναι βαθιά ανησυχητική και εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ.
«Έχει έλθει ο καιρός η Αυστραλία να δείξει την έντονη ανησυχία της ενεργοποιώντας αυτά τα πρακτικά μέτρα». Νωρίτερα, ο Ραντ είχε δηλώσει πως η κατάσταση στη Λιβύη «θα επιλυόταν σε μεγάλο βαθμό εάν ο Καντάφι και η κουστωδία του απλά έφευγαν».
Βρετανία: Η κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική ασυλία του Λίβυου ηγέτη Καντάφι και των γιων
Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική ασυλία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος προέτρεψε τον Καντάφι να παραιτηθεί.
«Φυσικά και έχει έρθει η ώρα να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξή του στο BBC.
«Αυτή είναι η καλύτερη ελπίδα για τη Λιβύη και χθες το βράδυ υπέγραψα ένα διάταγμα με το οποίο ανακαλείται η διπλωματική του ασυλία (του Καντάφι) στη Βρετανία, αλλά και η διπλωματική ασυλία των γιων του, της οικογένειάς του, των οικείων του, οπότε είναι απολύτως ξεκάθαρη η θέση μας όσον αφορά την κατάστασή του ως αρχηγός κράτους», πρόσθεσε.
Τηλεφωνήματα Μπλερ στον Καντάφι για να παραιτηθεί
Εντωμεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι με στόχο να τον πείσει να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
“Δεν θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τον συνταγματάρχη Καντάφι”, υπογράμμισε ο βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ενημερώνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη των συνομιλιών του πρώην πρωθυπουργού.
Ο Τόνι Μπλερ, εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες σφοδρές επικρίσεις από το βρετανικό Τύπο για τους δεσμούς του με το καθεστώς της Λιβύης. Αλλωστε το 2004 ο βρετανός πρώην πρωθυπουργος είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην έρημο της Λιβύης, σε μία κίνηση που έβγαλε τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση και άνοιξε το δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.
Εξάλλου ο Χέιγκ υπεραμύνθηκε της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Λιβύης στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε συναλλαγές με χώρες με τις οποίες δεν συμφωνούμε” και υπενθυμίζοντας ότι τότε η κυβέρνηση του Καντάφι είχε αποκηρύξει τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Γερμανία: Η Μέρκελ ζητά την αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη Καντάφι
Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ ζήτησε σήμερα την αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι χαιρετίζοντας παράλληλα την απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Είναι ώρα να αποχωρήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μέρκελ.
«Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Καντάφι και τους άλλους τυράννους ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα παραβλεφθούν», υπογράμμισε η καγκελάριος, η οποία χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να καταδικάσει τις βιαιότητες του Καντάφ».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Σάββατο μία απόφαση με την οποία επιβάλει σοβαρές κυρώσεις εναντίον του συνταγματάρχη, της οικογένειάς του και των συνεργατών του.
Εξάλλου η Μέρκελ και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν στη διάρκεια μίας χθεσινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας ότι «ο συνταγματάρχης Καντάφι έχασε κάθε νομιμότητα» ως ηγέτης της Λιβύης, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκρπόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Κρίστοφ Στέγκμανς.
Ιταλία: «Αναπόφευκτη» η αποχώρηση Καντάφι
Η αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είναι “αναπόφευκτη”, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει φτάσει στο “σημείο χωρίς επιστροφή”, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG-24.
“Δεν έχουμε δει ποτέ μία κατάσταση όπου ο ηγέτης ενός καθεστώτος δίνει εντολή να σκοτώσουν τους ίδιους τους αδερφούς και τις αδερφές του και φτάνει στο σημείο να πληρώσει μισθοφόρους”, επεσήμανε ο Φρατίνι.
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, 10:11
Διαβάστε επίσης: Χάνει έδαφος ο Καντάφι στη Μιζουράτα