Το μίνι ράλι στην Wall Street που προηγήθηκε της σεζόν ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων συνιστά βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τις μετοχές, δεδομένης της προοπτικής περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων της Fed και κάμψης της εταιρικής κερδοφορίας, προειδοποιεί ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley.
Σε αντίθεση τα sell-off που είχαν προηγηθεί των τριών προηγούμενων περιόδων ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, ο S&P 500 πραγματοποίησε ράλι άνω του 6% στις τελευταίες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου.
Κάτι που συνιστά πηγή ανησυχίας για τον αναλυτή που βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας του Institutional Investor πέρυσι, έχοντας προβλέψει σωστά τη βουτιά και την ανάκαμψη της Wall Street το 2022.
“Πιστεύουμε ότι η παρούσα δυναμική ενέχει βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τις τιμές των μετοχών, δεδομένου του πιο απαισιόδοξου outlook που έχουμε για τα εταιρικά κέρδη φέτος, ειδικά καθώς επιδεινώνεται η εικόνα της ρευστότητας”, έγραψε ο Μάικλ Γουίλσον σε σημείωμά του, σήμερα Δεύτερα.
Ο ίδιος άλλωστε δεν περιμένει ότι τα εταιρικά κέρδη θα πιάσουν πυθμένα μέχρι το τρίτο ή και το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε αντίθεση με τη μέση εκτίμηση των ομολόγων του για ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο.
“Από άποψη καθαρής αξίας ενεργητικού, τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι ο επιχειρηματικός κύκλος συνεχίζει να επιβραδύνει και ότι η μέση εκτίμηση για τα εταιρικά κέρδη στο 2023 παραμένει εξαιρετικά υψηλή”, γράφει στο σημείωμα ο Γουίλσον.
Το ράλι του Μαρτίου στην Wall Street τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη ρευστότητα που έπεσε στην αγορά από τις Αρχές λόγω τραπεζικής κρίσης, κάτι που ο Γουίλσον πιστεύει ότι μάλλον θα αλλάξει.
Όπως σημειώνει, παρόλο που υποχώρηση των τραπεζικών αναταράξεων είναι ξεκάθαρα θετική εξέλιξη, ίσως σημαίνει παράλληλα ότι οι συνθήκες θα καταστούν λιγότερο διευκολυντικές για τις επιχειρήσεις, τόσο σε επίπεδο ρευστότητα όσο και επιτοκίων.
“Ιστορικά, όταν η μελλοντική αναλογία P/E (αποτίμηση προς κέρδη) είναι αρνητική, όπως είναι σήμερα, η Fed μειώνει τα επιτόκια δεν τα αυξάνει”, γράφει ο Γουίλσον.
Εξηγεί, ωστόσο, ότι “πλήγμα από τον πληθωρισμό που έχει δεχθεί όμως η Fed καθιστά τον τρέχοντα κύκλο μία ιστορική ανωμαλία από αυτή την άποψη – και τελικά έναν βραχυπρόθεσμο αντίθετο άνεμο για τις μετοχές κατά την άποψή μας, έως ότου ξεκινήσει ένας κύκλος χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής”.