Ένα νέο πείραμα θα κάνει ως «ανήσυχο πνεύμα» ο «Μr Tesla» και CEO του Τwitter, Έλον Μασκ, προσφέροντας σύντομα στους χρήστες του, τη δυνατότητα να αγοράζουν μεμονωμένα άρθρα εφημερίδων.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο όμως είχε «πατώσει» όταν δοκιμαστεί από άλλες πλατφόρμες στο παρελθόν.
«Από τον επόμενο μήνα, το Twitter θα επιτρέπει σε εκδότες μέσων ενημέρωσης να χρεώνουν αναγνώστες ανά άρθρο, απλά μ’ ένα απλό κλικ», έγραψε ο Νοτιοαφρικανός ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμα.
Από τότε που o ιδρυτής των εταιρειών «Tesla» και «SpaceX» απέκτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας του Twitter- τον περασμένο Οκτώβριο – προτείνει συνεχώς νέες ιδές και αλλαγές με αποτέλεσμα να προκαλεί φορές σύγχυση και αβεβαιότητα.
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο Έλον Μασκ, αναφερόμενος στη νέα ιδέα του, είπε χαρακτηριστικά:
«Αυτή θα επιτρέψει σε χρήστες που δεν πληρώνουν μηνιαία συνδρομή να πληρώνουν υψηλότερη τιμή ανά άρθρο, όταν θέλουν περιστασιακά να διαβάζουν ένα άρθρο. Έτσι, όλοι κερδίζουν και τα μέσα ενημέρωσης και οι αναγνώστες».
Ο ίδιος πάντως απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τιμές ή τη λειτουργία αυτού του νέου μοντέλου.
Η ιδέα του δεν έχει πολλές πιθανότητας επιτυχίας, εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα αναφερόμενο σε προηγούμενες ανάλογες προσπάθειες εταιρειών που έπεσαν στο κενό.
«Η ιδέα μιας πλατφόρμας που επιτρέπει την αγορά μεμονωμένων άρθρων εφημερίδων, σε ένα μοντέλο εναλλακτικό, κάτι ανάμεσο στη δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε έντυπα μέσα ενημέρωσης με χρηματοδότηση από διαφημίσεις και στις συνδρομές, δεν είναι νέα, αν και δεν απέδωσε καρπούς στον παρελθόν», γράφει η εφημερίδα «Guardian».
Για παράδειγμα, η δανέζικη επιχείρηση «Blendle» δεν τα κατάφερε με το δικό της μοντέλο δημιουργώντας ένα είδος iTunes δημοσιογραφικού περιεχομένου.
Το νέο «πείραμα» Μασκ, όπως και προηγούμενες παρόμοιες προσπάθειες, απαιτεί τη συμμετοχή εκδοτών του Τύπου, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν να συνδέσουν το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα, κάτι που δεν φαίνεται να είναι πρακτικά εύκολο.
Οι εκδότες θα λάβουν ρίσκο ειδικά, λαμβάνοντας υπόψη τις παλαιότερες αποτυχημένες παρόμοιες προσπάθειες αυτού του μοντέλου, αλλά και της φήμης του Twitter, η οποία, από τότε που βρίσκεται στα «χέρια» του Μασκ, έχει σπιλωθεί.