Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δυσκολεύονται με τα οικονομικά τους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Federal Reserve που αποκαλύπτει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα νοικοκυριά των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Περίπου το 73% των ενηλίκων “τα πήγαιναν τουλάχιστον καλά στα οικονομικά τους” μέχρι τον Οκτώβριο, μέγεθος μειωμένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι και μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων από το 2016, όπως έδειξε η ετήσια έρευνα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την οικονομία και τη λήψη αποφάσεων των νοικοκυριών.
Η έρευνα εξετάζει την οικονομική κατάσταση περισσότερων από 11.000 ενηλίκων και των οικογενειών τους στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών στα μέσα του 2022, πιέζοντας τα αμερικανικά νοικοκυριά σε βαθμό που δεν είχε παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980. Έκτοτε, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αν και παραμένει πολύ πιο πάνω από τα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία.
“Συνολικά, η έκθεση δείχνει ότι οι υψηλότερες τιμές επηρέασαν αρνητικά τα περισσότερα νοικοκυριά και η συνολική οικονομική ευημερία μειώθηκε το προηγούμενο έτος, αν και οι εργαζόμενοι συνέχισαν να επωφελούνται από μια ισχυρή αγορά εργασίας”, αναφέρει η Fed σε δήλωση που συνόδευε την έκθεση.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφερε πως ενώ οι δαπάνες τους είχαν αυξηθεί το 2022, τα εισοδήματά τους δεν αυξήθηκαν. Περίπου τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν ένα προϊόν ή το χρησιμοποίησαν λιγότερο λόγω των υψηλότερων τιμών, ενώ το 51% ανέφερε ότι μείωσε τις αποταμιεύσεις του. Περίπου το 28% ανέφερε ότι έμεινε χωρίς κάποια μορφή ιατρικής περίθαλψης τον τελευταίο χρόνο επειδή δεν μπόρεσαν να αντέξουν οικονομικά.
Ένα φωτεινό σημείο στην έκθεση της Δευτέρας ήταν τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας. Το ένα τρίτο των ενηλίκων στην έρευνα δήλωσαν ότι έλαβαν αύξηση ή προαγωγή το προηγούμενο έτος, μέγεθος αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021. Και μεταξύ εκείνων που ζήτησαν αύξηση πέρυσι, το 70% ανέφερε ότι την έλαβε. Το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο μειώθηκε στο 3,4% και η αύξηση των μισθών παρέμεινε υψηλή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του του υπουργείου Εργασίας.