Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν κάθε πτήση πάνω από την Λιβύη για να εμποδίσουν την σφαγή αμάχων από την λιβυκή Πολιτική Αεροπορία που στηρίζει τον Μουάμαρ Καντάφι, γράφουν οι New York Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.
Η απαγόρευση των πτήσεων θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτει η εφημερίδα.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης στην Λιβύη.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαθέτουν αρκετές βάσεις στην Ιταλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιθέσεων κατά του Καντάφι και ο 6ος στόλος βρίσκεται στην Νάπολη, επισημαίνει η εφημερίδα.
Γαλλία: Η απαγόρευση πτήσεων απαιτεί στρατιωτική επέμβαση ΝΑΤΟ
Η απαγόρευση των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, μια από τις πιθανότητες που εξετάζονται με στόχο την αποδυνάμωση του Μουάμαρ Καντάφι, θα απαιτούσε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
“Κανείς σήμερα στην Ευρώπη δεν διαθέτει από μόνος του τα μέσα για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση. Θα πρέπει να εμπλακεί το ΝΑΤΟ”, υπογράμμισε ο Φιγιόν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
“Θα πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο στη νότια Μεσόγειο; Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο, τουλάχιστον, πρέπει να εξεταστεί πριν γίνει πράξη”, υπογράμμισε.
“Εξετάζουμε όλες τις λύσεις για κάνουμε τον Καντάφι να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει…Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο στρατιωτικών λύσεων”, πρόσθεσε.
“Ακούω πολλούς παρατηρητές να εξηγούν ότι πρέπει, για παράδειγμα, να απαγορεύσουμε τις πτήσεις πάνω από το λιβυκό έδαφος. Είναι μια πιθανότητα που εξετάζουμε”, είπε ο Φιγιόν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης μια τέτοια απόφαση “δεν πρέπει να ληφθεί παρά μόνο με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να πραγματοποιηθεί παρά μόνο στο πλαίσιο μια κοινής επιχείρησης με τις μεγάλες χώρες”.
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει πως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν “περισσότερα μέσα για να επέμβουν γρηγορότερα” και να επιβάλουν μια ζώνη αποκλεισμού με στόχο να εμποδίσουν τον Καντάφι να βομβαρδίσει τις λιβυκές πόλεις που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.
Κάθριν Άστον: η ΕΕ αποκαθιστά επαφές με αντικαθεστωτικούς
Η ΕΕ “αποκαθιστά επαφές” με τις λιβυκές μεταβατικές αρχές που εγκαθιδρύθηκαν από τους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
“Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε επαφές, είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη”, δήλωσε η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσιγιάντσικ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Αναμένονται κυρώσεις από χώρες της ΕΕ κατά Καντάφι
Στο μεταξύ, διπλωμάτες έκαναν γνωστό πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσυπογράψουν σήμερα τις κυρώσεις σε βάρος του Καντάφι και της κυβέρνησής του, περιλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης των ταξιδιών στην ‘Ενωση.
Η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, όμως επισπεύσθηκε ώστε να διασφαλισθεί ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, διευκρίνισαν οι διπλωμάτες.
Τα κράτη της ΕΕ αναμένεται επίσης να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, της οικογένειας και της κυβέρνησής του και να απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων όπως δακρυγόνα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον διαδηλωτών.
Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως οι υπουργοί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες θα συμφωνήσουν στα μέτρα ενώ θα υποστηρίξουν επισήμως τις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν το Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται η απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.
Η απόφαση αναμένεται γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τους διπλωμάτες.
Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ: σε επιφυλακή για αντίποινα Καντάφι
“Η διεθνής κοινότητα έχει τη μεγάλη ευθύνη να βοηθήσει με λόγια και έργα στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή η Ναβί Πιλάι, ύπατη επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σήμερα κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Η καταστολή της ειρηνικής έκφρασης της διαφωνίας δεν είναι αποδεκτή”, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι “οι συστηματικές και γενικευμένες επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού μπορεί να αποτελέσουν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.
Η ύπατη εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το Συμβούλιο οφείλει να παραμείνει σε επιφυλακή για τη Λιβύη την ώρα που η απειλή βίαιων αντιποίνων επί των πολιτών πλανάται ακόμη.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι θα εκφωνήσουν ομιλίες από το βήμα του Συμβουλίου, όπου οι εκπρόσωποι των χωρών αναμένεται να ενισχύσουν την πίεση επί του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει, στο περιθώριο της συνόδου, διμερείς συνομιλίες με ομολόγους της από την Ευρώπη και άλλες χώρες.
Η Βρετανία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι
Η Βρετανία δήλωσε πως παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και μελών της οικογένειάς του, κατ’ εφαρμογήν του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Ανέλαβα σήμερα να παγώσω τα περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο του συνταγματάρχη Καντάφι και της οικογένειάς του ή εκείνων που ενεργούν εκ μέρους τους έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των συμφερόντων του λυβικού λαού”, ανέφερε σε μία δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.
Σε μία άλλη εξέλιξη, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως υπέγραψε εντολή η οποία απαγορεύει την εξαγωγή ακυκλοφόρητων λιβυκών χαρτονομισμάτων χωρίς άδεια από τη Βρετανία.
Έρευνα και στην Αυστραλία για τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητες του Καντάφι
Ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει αν ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, έχει καταθέσεις, ακίνητα ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αυστραλία.
“Μετά την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους του ΟΗΕ εξετάζουμε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι γιοι του Καντάφι κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια από επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αυστραλία” δήλωσε ο κ. Ραντ.
Ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο λόγος που η Αυστραλία ενήργησε νωρίς και επέβαλε κυρώσεις στον Καντάφι ήταν για να μπορέσει και νομικά να ερευνήσει αν ο Λίβυος ηγέτης είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αυστραλία.
Ο κ. Ραντ σημείωσε πως “το τέλος του Καντάφι έφτασε” και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αυστραλία να στηρίξει διεθνή δράση για την απομάκρυνσή του από την εξουσία αν δεν παραιτηθεί εθελοντικά. Ο κ. Ραντ ζήτησε επίσης από τον ΟΗΕ τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων κατά του Καντάφι αλλά και την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε Λίβυους.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, 09:15
Διαβάστε επίσης: Απαγορεύση εξόδου, οικονομικές κυρώσεις και νεκροί άμαχοι