Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες, απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη.
Αντιπροσωπείες χωρών συναντήθηκαν στην Ιορδανία προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Απευθυνόμενος στο κοινό του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε ένα καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Ζατάρι που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ιορδανίας, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δεχθεί τους εκτοπισμένους Σύρους ώστε να ελαφρυνθούν οι γείτονες φτωχές χώρες από την επιβάρυνση.
«Δυστυχώς πολλές από τις χώρες του κόσμου έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους πρόσφυγες της Συρίας… αυτό επιβαρύνει άδικα τις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο παρευρέθηκαν αξιωματούχοι από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο την Τουρκία και το Ιράκ.
Ο Γκουτέρες είπε επίσης ότι η οικονομική στήριξη στις χώρες που φιλοξενούν τους Σύρους πρόσφυγες θα πρέπει να αυξηθεί, ενώ τόνισε ότι από τον Μάιο η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα έχει εξασφαλίσει το 24% των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για τη συνέχιση των υπηρεσιών προς τους εξωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, για το 2014.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Τζούντεχ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «εκπληρώσει τις ευθύνες της που αφορούν στην ανθρωπιστική βοήθεια» και την αύξηση της υποστήριξης στις χώρες οι οποίες δέχονται τους πρόσφυγες. Προειδοποίησε επίσης ότι «η Ιορδανία δεν μπορεί να φιλοξενήσει κάθε Σύρο» που εγκαταλείπει τη χώρα του για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις που μαίνονται.
Τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της Συρίας έχει εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Εκτός από τα 2,6 εκατομμύρια προσφύγων που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες, περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ.