Δυο γυναίκες, καταδικασμένες σε βαριές ποινές κάθειρξης στη Σαουδική Αραβία επειδή εναντιώθηκαν στις αρχές του σουνιτικού βασιλείου μέσω Twitter, κρατούνται «αυθαίρετα» και θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθερες, εκτιμούν ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε πρόσφατη έκθεσή τους την οποία συμβουλεύθηκε χθες Σάββατο το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το 2022, η Σάλμα αλ Σαχάμπ και η Νούρα αλ Καχτάνι καταδικάστηκαν αντίστοιχα να εκτίσουν 34 και 45 χρόνια κάθειρξης — ποινές που μαρτυρούν πόσο σκληρή είναι η καταστολή αντιφρονούντων και αγωνιστριών για τα δικαιώματα των γυναικών στο σουνιτικό βασίλειο του Κόλπου, το οποίο κυβερνά de facto ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Στην έκθεσή της, που φέρει ημερομηνία 19η Ιουνίου, η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις αυθαίρετες κρατήσεις, αποτελούμενη από ανεξάρτητους ειδικούς, κρίνει πως η φυλάκιση των δυο γυναικών είναι «αυθαίρετη» και προσθέτει πως «η λύση (…) θα ήταν να αφεθούν ελεύθερες».
Στις δυο γυναίκες θα όφειλαν να δοθούν «αποζημιώσεις και άλλες αποκαταστάσεις, βάσει του διεθνούς δικαίου», προστίθεται στο κείμενο.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ τονίζουν επίσης πως έχουν συγκεντρώσει αξιόπιστα τεκμήρια που υποδεικνύουν ότι η Σάλμα αλ Σαχάμπ υπέστη «σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση».
Αναφέρονται σε «απειλές, προσβολές, παρενοχλήσεις και απρεπείς μεθόδους» κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, βασιζόμενοι κυρίως σε πληροφορίες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ALQST («Δημοκρατία στον Αραβικό Κόσμο Τώρα») και η MENA Rights Group.
Στην απάντησή τους προς την ομάδα των ειδικών, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας απέρριψαν τα συμπεράσματα της έκθεσης, χαρακτηρίζοντάς τα «αβάσιμα», κάνοντας λόγο για έλλειψη «αποδείξεων» και αρνούμενες πως υπήρξε οποιαδήποτε κακομεταχείριση των δυο γυναικών.
Η Σάλμα αλ Σαχάμπ, πτυχιούχος βρετανικού πανεπιστημίου, μέλος της σιιτικής μειονότητας, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021, ενώ έκανε διακοπές στη χώρα της.
Η μητέρα δυο παιδιών έχει καταγγείλει πως τέθηκε σε απομόνωση για 285 ημέρες, προτού δικαστεί για αναρτήσεις στο Twitter με τις οποίες υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών.
Τον Αύγουστο του 2022, της επιβλήθηκε ποινή 34 ετών κάθειρξης και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για περίπου άλλα τόσα χρόνια αφού εκτίσει την ποινή της.
Η Νούρα αλ Καχτάνι καταδικάστηκε πέρυσι να εκτίσει ποινή 45 ετών κάθειρξης διότι «αψήφησε» τον βασιλιά Σαλμάν και τον γιο του, τον πρίγκιπα διάδοχο, μέσω Twitter. Σύμφωνα με δικόγραφα που είχε συμβουλευτεί την εποχή το Γαλλικό Πρακτορείο, βρισκόταν πίσω από ανώνυμο λογαριασμό στον οποίο είχαν γίνει αναρτήσεις για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εκτός νόμου στο βασίλειο.