Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν τον Μάρτιο και το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ήταν χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν, προσθέτοντας σε μια σειρά ασθενών οικονομικών δεικτών στη διάρκεια του μήνα.
Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν 1,8% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αναφέρουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, προσαρμοσμένα σε εποχική και ημερολογιακή βάση.
Τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόλις 0,4%. Τα προσαρμοσμένα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκαν στα 14,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών για 16,9 δισ. ευρώ. Το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 16,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, έναντι των 16,2 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ένα ευρύτερο μέτρο σύγκρισης της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, εμφάνισε πλεόνασμα 19,5 δισ. ευρώ έναντι των προσδοκιών για 16 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία του Μαρτίου έρχονται μετά από μια σειρά κάπως αδύναμων γερμανικών οικονομικών δεικτών. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας εμφάνισαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποχώρησε 0,5% σε μηνιαία βάση, παρά τις προσδοκίες για άνοδο 0,2%.
Τον ίδιο μήνα, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν 2,8% σε μηνιαία βάση, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες για μια μικρή άνοδο, καθώς οι παραγγελίες για μεγάλα προϊόντα ήταν χαμηλότερα του μέσου όρου.
Η οικονομική ανάπτυξη του τριμήνου ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν διεύρυνση μέχρι και 1% για το α΄ τρίμηνο του 2014. Ο Holger Schmieding επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg,, δήλωσε ότι η στροφή της Γερμανίας είναι ευρύτερη, με την εγχώρια ζήτηση να είναι ο βασικός μοχλός.
«Ενώ κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι η μικρή πτώση στην παραγωγή του Μαρτίου θα μπορούσε να καταγραφεί ως απώλεια του momentum, τα μηνιαία στοιχεία είναι αρκετά ευμετάβλητα για να βγάλει κανείς συμπεράσματα», δήλωσε ο Schmieding.
«Ο δείκτης των δεικτών και άλλοι δείκτες όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης Ifo και αυτοί του ΡΜΙ, δεν συνιστούν μεγάλο πισωγύρισμα» για το β΄ τρίμηνο, πρόσθεσε.