Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες
Σοκ έχει προκαλέσει η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης.
Τουλάχιστον 205 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι παραμένουν παγιδευμένοι -χωρίς καμία βοήθεια- στις υπόγειες στοές, όπου σημειώθηκε έκρηξη. Τριήμερο πένθος στη χώρα.
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, ενώ σβήνουν οι ελπίδες όσο περνούν οι πρώτες κρίσιμες ώρες.
Μέχρι το μεσημέρι, ο απολογισμός των νεκρών βρισκόταν στους 205, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθεί: «Κινούμαστε προς τη χειρότερη καταστροφή σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία» είπε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, προετοιμάζοντας τους πάντες για τα χειρότερα.
Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σομά. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι. Ακόμη και 18 ώρες μετά το δυστύχημα, ωστόσο, διασώθηκαν έξι εργάτες από το ορυχείο.
«Χάσαμε 201 αδέρφια μας εργάτες, και φοβόμαστε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί» είχε πει στον πρώτο απολογισμό τα ξημερώματα ο Γιλντίζ, ενώ ακόμη που συγγενείς των αγνοούμενων περιμέναν έξω από το ορυχείο ελπίζοντας να δουν τους οικείους ανάμεσα σε όσους απεγκλωβίζονται.
80 διασωθέντες
Ο Γιλντίζ διευκρίνισε ότι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε την έκρηξη. Η έρευνα για επιζώντες, είπε τα ξημερώματα ο υπουργός Ενέργειας, «μπαίνει σε κρίσιμο στάδιο» όσο περνάει η ώρα.
Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος. Ήδη οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ ο πρωθυπουργός ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.
Η στοά κατέρρευσε έπειτα από έκρηξη, η οποία προκλήθηκε την Τρίτη από βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας
Οι διασώστες προσπαθούν να διοχετεύσουν οξυγόνο στις στοές όπου έχουν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την είσοδο του ορυχείου που βρίσκεται στην πόλη Σόμα, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.
Οι πυροσβέστες έχουν ανακοινώσει ότι ο πυκνός καπνός τους εμποδίζει να προχωρήσουν.
Ένα ελικόπτερο έχει σταλεί στον τόπο της τραγωδίας, ενώ ο στρατός έχει αποστείλει ομάδες 20 ατόμων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν μικρές φιάλες με μάσκες οξυγόνου, όμως δεν είναι γνωστό για πόσο μπορούν να επιβιώσουν με αυτές.
Πολλοί γονείς ανθρακωρύχων, ανήσυχοι και με δάκρυα στα μάτια έχουν μεταβεί κοντά στο ορυχείο.
«Τέσσερις ομάδες διασωστών εργάζονται στο ορυχείο. Η πυρκαγιά προκαλεί προβλήματα, όμως οξυγόνο διοχετεύεται στις στοές που δεν έχουν πληγεί» πρόσθεσε ο Γιλντίζ.
Καθώς το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που γινόταν η αλλαγή βάρδιας, είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των εργατών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο ορυχείο, επεσήμαναν αξιωματούχοι του περιφερειακού εργατικού συνδικάτου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «προσεκτικά τις εξελίξεις».
«Ελπίζουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες», είπε ο Ερντογάν.
Ο ειδικός σε θέματα ορυχείων Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου. «Αν έχουν πάθει βλάβη οι αεραγωγοί, οι ανθρακωρύχοι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε διάστημα μίας ώρας», είπε.
Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας.
Το πιο σοβαρό δυστύχημα σε ορυχείο είχε σημειωθεί το 1992, όταν 263 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη στο ορυχείο Ζονγκουλντάκ.
Στο μεταξύ ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι το AKP απέρριψε τον προηγούμενο μήνα έκκληση της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί η κατάσταση ασφαλείας στο ορυχείο της Σόμα.