Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων του ισχυρού σεισμού που συγκλόνισε το Μαρόκο, ενώ μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρα.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 2.012 και 2.059 είναι οι τραυματίες από τον σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με επίκεντρο την επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.
Το Μαρόκο κήρυξε χθες Σάββατο τριήμερο εθνικό πένθος. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί για τη μεταφορά πόσιμου νερού, τρόφιμων, σκηνών και κουβερτών στις πληγείσες περιοχές.
Οι αριθμοί είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν προς τα πάνω ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες διάσωσης από πολίτες με γυμνά χέρια, μέχρι τουλάχιστον να φτάσουν βαριά μηχανήματα και εξοπλισμένες ομάδες.
Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής. Στο χωριό Αμιζμίζ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, διασώστες και εθελοντές μετακινούν ερείπια με τα χέρια τους. Τα στενά σοκάκια έχουν κατακλυστεί από χαλάσματα. Έξω από ένα νοσοκομείο κείτονται περίπου 10 σοροί ανθρώπων, καλυμμένοι με κουβέρτες, ενώ συντετριμμένοι συγγενείς θρηνούν.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 23:11 της Παρασκευής (τοπική ώρα, 01:11 Σαββάτου ώρα Ελλάδας), βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές, αλλά έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 18,5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
Μόλις 19 λεπτά αργότερα καταγράφηκε μετασεισμός με ένταση 4,9 Ρίχτερ.
«Όταν ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου και το σπίτι άρχισε να παίρνει κλίση, έτρεξα να βγάλω τα παιδιά μου έξω. Αλλά οι γείτονές μου δεν τα κατάφεραν», λέει ο Μοχάμεντ Αζάου. «Δυστυχώς, κανείς από εκείνη την οικογένεια δεν βρέθηκε ζωντανός. Πατέρας και γιος εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ μητέρα και κόρη εξακολουθούν να αγνοούνται», συμπλήρωσε.
Στο χωριό Άσνι, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν και όσοι επέζησαν θα περάσουν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο. «Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό», είπε ένας κάτοικος του Άσνι, ο Μοντασίρ Ιτρί.
Στο γειτονικό χωριό Τανσγκάρτ, σπίτια κόπηκαν στα δύο και δύο μιναρέδες κατέρρευσαν. Ένας εργάτης, ο Αμπντελατίφ Αΐτ Μπελά, κείτεται στο έδαφος τραυματισμένος στο κεφάλι από τοίχο που έπεσε. «Δεν έχουμε σπίτι να τον πάμε και δεν έχουμε φάει τίποτα από χθες», λέει η σύζυγός του, η οποία ανησυχεί για την εξαμελή οικογένειά της. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν, παρά μόνον στον Θεό», ψελλίζει. Το χωριό θρηνεί ήδη 10 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο έφηβων κοριτσιών, είπε ένας άλλος κάτοικος.
Κάτοικοι του Μαρακές δήλωσαν ότι κατέρρευσαν κτίρια στην παλιά πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν μάλιστα εικόνες στις οποίες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές.
Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στους δρόμους, γιατί φοβούνται να επιστρέψουν στις κατοικίες τους πριν ηρεμήσει κάπως το φαινόμενο. Υπάρχουν άνθρωποι που θα περάσουν τη βραδιά ακόμη και έξω από το Βασιλικό Παλάτι στο Μαρακές από τον φόβο των μετασεισμών.
Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν και αυτές ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες.
Στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.
Συμπαράσταση και από την Αλγερία
Μια αναπάντεχη επίπτωση της ισχυρής σεισμικής δόνησης ήταν η δήλωση από την Αλγερία, η οποία είναι έτοιμη να ανοίξει τον εναέριο χώρο της για να υποστηρίξει το Μαρόκο, παρά τη διακοπή των σχέσεων με τη γειτονική της χώρα πριν από δύο χρόνια.
Το σύνορο ανάμεσα στην Αλγερία και στο Μαρόκο–τις ισχυρότερες χώρες στην περιοχή–είναι κλειστό από το 1994 και το Αλγέρι έκλεισε τον εναέριο χώρο του για το Μαρόκο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για «εχθρικές ενέργειες».
Στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Αλγερία, κατά τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια, το Μαρόκο είχε προσφερθεί να βοηθήσει αλλά το Αλγέρι είχε αγνοήσει την προσφορά του.
Τη συμπαράστασή τους και την προθυμία να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο εξέφρασαν δυτικές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, η ισπανική και η γερμανική, αλλά και ο ΟΗΕ και η Ινδία.