Μια μείωση των επιτοκίων δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε ένα 24ωρο μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει για 10η διαδοχική φορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια.
“Δεν αποφασίσαμε, συζητήσαμε ή ακόμα και αναφέραμε τη λέξη περικοπές”, σημείωσε η Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση την Παρασκευή. “Η διάρκεια σημαίνει διάρκεια”, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε χθες τις εκτιμήσεις των αναλυτών και προχώρησε σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, αφήνοντας την ίδια στιγμή ανοιχτή την πιθανότητα ο 14μηνος κύκλος της νομισματικής σύσφιξης να έχει φτάσει στο τέλος του.
“Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο”, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Μιλώντας σήμερα για “διάρκεια” η Λαγκάρντ “έδειξε” τις χθεσινές της δηλώσεις όπου έκανε λόγο για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα “για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα”.
Αν και η ΕΚΤ χθες δεν έδειξε πως σχεδιάζει να επιστρέψει σε περικοπές, υπήρξαν κάποιες εκτιμήσεις στην αγορά ότι η αντιστροφή των προηγούμενων αυξήσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρώτο μισό του 2024, σημειώνει το Reuters.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν πάντως ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει στάση αναμονής τους επόμενους 12 μήνες, αν και κάνουν λόγο για ανοδικούς κινδύνους στο outlook, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Συνεχίζουμε να βλέπουμε την ΕΚΤ να μην προχώρα σε μείωση [των επιτοκίων] πριν τον Σεπτέμβριο του 2024 – κάτι που δείχνει μια 12μηνη περίοδο παύσης στο 4,00% – και πιστεύουμε ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να μειωθούν κάτω από το ουδέτερο επίπεδο το 2025 δεδομένων των ανησυχιών για τον επίμονο πληθωρισμό”, αναφέρουν.
Προειδοποιούν πάντως ότι “αν οι αγορές αρχίσουν να τιμολογούν μειώσεις των επιτοκίων πολύ σύντομα, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει αντισταθμιστική δράση”.