Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις χειρότερες πλημμύρες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα στη Σερβία και στη Βοσνία, δήλωσαν το Σάββατο οι Αρχές.
Χιλιάδες πολίτες, εγκατέλειψαν τις πόλεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμη υπό την απειλή της ανόδου της στάθμης των ποταμών.
Ο απολογισμός των νεκρών μόνο στη Βοσνία έχει φθάσει τους 19, περιλαμβανομένων και εννέα που εντοπίστηκαν το Σάββατο, όταν το νερό υποχώρησε από τη βορειοανατολική πόλη Ντομπόι.
Χιλιάδες εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους στρατιώτες, την αστυνομία και τους πυροσβέστες χτίζοντας αναχώματα από αμμόσακους στη σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι και στη δυτική πόλη Σάμπατς.
Η στάθμη του νερού στον ποταμό Σάβα, στη Σερβία, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσε ο στρατός, και ανεβαίνει με έναν ρυθμό τριών εκατοστών την ώρα έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων, των μεγαλύτερων σε διάστημα σχεδόν 120 χρόνων.
Μέχρι την Παρασκευή είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών ανθρώπων στη Σερβία.
Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως υπάρχουν και άλλοι νεκροί στην πόλη Ομπρένοβατς, 30 χλμ. νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου, όπου οι στρατιώτες ανέπτυξαν τεράστια αμφίβια οχήματα προκειμένου να διασώσουν εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα δημοτικό σχολείο.
Οι αρχές στη Σερβία δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν απολογισμό νεκρών για το Ομπρένοβατς, μία πόλη περίπου 30.000 κατοίκων, μέχρι να υποχωρήσει το νερό και να ξεκαθαριστεί η έκταση των καταστροφών.
Δεκάδες χιλιάδες σπίτια στη Σερβία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου 150.000 στη Βοσνία όπου η Ντομπόι ήταν η πόλη που επλήγη περισσότερο.
«Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο στην Ντομπόι γιατί τα νερά από τις πλημμύρες ήταν σαν τσουνάμι, με ύψος τρία έως τέσσερα μέτρα. Κανείς δεν θα μπορούσε να έχει αντισταθεί» δήλωσε ο Γκόικο Βάσιτς, επικεφαλής της αστυνομίας στην αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.
«Τώρα πρέπει να καθίσουμε και να περιμένουμε για το επόμενο κύμα και να ελπίζουμε», είπε ο Βάσιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βοσνιοσέρβο ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ.
Στη βοσνιακή συνοριακή πόλη Μπιγελίνα, οι αρχές είπαν πως θα απομακρύνουν 10.000 ανθρώπους. Περισσότεροι από 15.000 έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις εστίες τους στη Σερβία.
Στη Βοσνία, ελικόπτερα απομάκρυναν τους κατοίκους των βόρειων πόλεων Σάματς και Μοντρίτσα, ενώ φορτηγά και μπουλντόζες μετέφεραν τρόφιμα στις περισσότερο πληγείσες περιοχές.
Περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μωρά, έγκυες, ανάπηροι και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από την περιοχή Ζελιένζο Πόλιε στην κεντρική Βοσνία, όπου εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν από κατολισθήσεις.