Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Λιβύης, ανάμεσά τους και τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι κωφεύει στις κλιμακούμενες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία εξετάζει όλα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, σενάρια.
Σήμερα, 14η ημέρα της εξέγερσης, ο Μουάμαρα Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν πλέον παρά την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή της. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Η διεθνής κοινότητα εξετάζει μέσα για τον τερματισμό της αστάθειας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο εναέριο χώρο της Λιβύης.
Αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Λιβύη, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, διευκρινίζοντας ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός εξετάζει διάφορες επιλογές.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε ότι καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν εξετάζεται για τη Λιβύη.
Κοινή γραμμή ΗΠΑ – Καναδά
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν τη Δευτέρα, στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας κοινής στρατηγικής απέναντι στην κρίση στην Λιβύη. Ειδικότερα, συμφώνησαν να μην επιτραπεί στα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω δράσεων, αν χρειαστεί.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι “φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίνεση” μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
Ο Βαν Ρομπέι θα ήθελε μια σύνοδο της ΕΕ για την Λιβύη
Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.
Την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη. Εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επίσης, συμμερίζεται την ανάγκη σύγκλησης μιας συνόδου, η οποία “αν είναι να συγκληθεί, θα έπρεπε αυτό να γίνει σύντομα”. Επισημαίνεται ότι το «πρόγραμμα» της ΕΕ είναι ήδη φορτωμένο με μια σειρά σημαντικών συνόδων για τον Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται ότι στο αίτημα της Ιταλίας, να υπάρξει συνδρομή των εταίρων στην περίπτωση εκδήλωσης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη, δεν υπήρξε συνέχεια από πλευράς ΕΕ.
Γαλλία: Προτεραιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια και όχι η στρατιωτική δράση
Η Γαλλία, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Φρανσουά Μπαρουέν, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι.
Για το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ο Λοράν Βοκιέ, Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, εξέφρασε την επιφυλακτικότητα των γαλλικών αρχών. “Τι είδους πολιτικό μήνυμα θα απεστέλλετο, εάν εφαρμοζόταν μία τέτοια απαγόρευση πτήσεων;”, αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Γαλλίας.
“Πώς θα εκλαμβανόταν; Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να διακωμωδηθεί; Δεν μπορεί να στραφεί εναντίον μας, με το επιχείρημα: η Δύση επιτίθεται διότι υπάρχει πετρέλαιο στη Λιβύη;” είπε.
Νωρίτερα πάντως, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, ανάμεσά τους και η απαγόρευση των πτήσεων επάνω από το λιβυκό έδαφος, η εφαρμογή της οποίας θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και την έγκριση του ΟΗΕ.
Γαλλία – Αυστρία: Έλεγχος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – πάγωμα περιουσιακών στοιχείων
Η Γαλλία επιδιώκει τον έλεγχο “όλων των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών” και κυρίως την παρεμπόδιση της πώλησης μετοχών του λιβυκού κράτους σε ευρωπαϊκές εταιρείες για τη χρηματοδότηση της καταστολής, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Λοράν Βοκιέ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC, ο Λοράν Βοκιέ τάχθηκε υπέρ της στήριξης από τη Γαλλία μίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας η οποία “θα επιτρέπει πραγματικό έλεγχο επί όλων των συναλλαγών που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον πόλεμο στη Λιβύη”.
“Πρέπει να κλείσουμε την τροφοδοσία διασφαλίζοντας κατ΄ αρχάς ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο δεν πηγαίνουν στον Καντάφι και, κατά δεύτερον, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορεί να πωλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία και κυρίως τις stock options, ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει έναν μισθοφορικό στρατό”, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός.
Η Αυστρία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και άλλων συνεργατών του στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του λιβυκού καθεστώτος, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας (OeNB).
“H OeNB δηλώνει ότι περί το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ σε λιβυκά κεφάλαια είναι κατατεθειμένα σε αυστριακούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Ποιο τμήμα αυτών σχετίζεται με άτομα τα οποία αφορούν οι κυρώσεις χρειάζεται αποσαφήνιση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Αυστρία καλλιέργησε προνομιακές σχέσεις με την Τρίπολη, κυρίως επί της πρωθυπουργίας του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Μπρούνο Κράισκι (1970-1983) , ο οποίος υποδέχθηκε τον συνταγματάρχη Καντάφι στη Βιένη το 1982, όταν αυτός ήταν απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα. Καλές σχέσεις με τον Καντάφι διατηρούσε και ο ιστορικός ηγέτης της αυστριακής άκρας δεξιάς Γεργκ Χάιντερ. αυστριακής πρωτεύουσας.
Μπερλουσκόνι: Με τη διεθνή κοινότητα και το λιβυκό λαό
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε να αντιμετωπιστεί με προσοχή η κρίση στη Λιβύη, “όπου η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη” και συγκεκριμένα η ενδεχόμενη έξοδος του Μουάμαρ Καντάφι.
“Ακολουθούμε και θα ακολουθούμε τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας”, πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες επαφές του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, τον πρόεδρο του ευρωπαϊκου συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
“Έχουμε πολλά συμφέροντα στην περιοχή και γεωγραφικά βρισκόμαστε πολύ κοντά στη Λιβύη”, πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τόνισε πως δεν ανησυχεί για μια πιθανή επιδείνωση των σχέσων Ρώμης-Τρίπολης, σε περίπτωση της πτώσης του καθεστώτος Καντάφι.
“Διατηρούμε μια στενή σχέση με τον λιβυκό λαό. Πιστεύω πως, όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα επιλέξει ο λαός της Λιβύης, αυτή θα διατηρήσει μια στενή σχέση με την Ιταλία, τον λαό και τις επιχειρήσεις της”, κατέληξε ο Μπερλουσκόνι.
Η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι είναι σύμφωνη με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.
«Συμπληρωματικά ανθρωπιστικά μέτρα»
Πέραν των κυρώσεων, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε χθες να γίνουν προετοιμασίες για τη λήψη “συμπληρωματικών μέτρων, ώστε η κυβέρνηση Καντάφι να λογοδοτήσει, για να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να υποστηριχθεί ο λιβυκός λαός στην επιδίωξη μίας δημοκρατικής μετάβασης”.
Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν δύο ομάδες αρωγής στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης.
Γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε τόνους ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έφθασε τη νύκτα στη Βεγγάζη, μέσω του Καΐρου. Το Παρίσι αναμένεται να στείλει περισσότερα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.
ΟΗΕ: Προειδοποιεί τους κυβερνητικούς για τις «συνέπειες των πράξεων τους»
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις δήλωσε χθες ότι οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Λιβύης θα πρέπει να κάνουν τα μέλη της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Ράις υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξαν ενεργές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για ένα εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Λιβύης.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Όλα ήρεμα» σύμφωνα με τον Καντάφι
Βέβαια, οι εξελίξεις αυτές δεν φαίνεται να πτοούν τον Καντάφι, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο ABC, κάλεσε τον ΟΗΕ να πραγματοποιήσουν μια “ερευνητική των πραγμάτων” περιοδεία στη βορειοαφρικανική χώρα.
Στην ίδια συνέντευξη αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την πολεμική του αεροπορία για να επιτεθεί στους διαδηλωτές, αλλά δήλωσε ότι τα έστρεψε εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αποθηκών πυρομαχικών.
Ανταπαντώντας οι ΗΠΑ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Λιβύης ότι προκαλεί παρεμβολές στην αναμετάδοση των προγραμμάτων των ξένων δικτύων ενημέρωσης, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια διαψεύδει τις δηλώσεις του Καντάφι, σύμφωνα με τις οποίες στη χώρα επικρατεί ηρεμία.
“Η Λιβύη παρεμποδίζει την κάλυψη από τα τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το αλ Τζαζίρα και το αλ Χούρα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ήρεμα όσο ισχυρίζεται ο Καντάφι”, τονίζει στο Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.
«Φίλος στα δύσκολα» ο Τσάβες
Μοναδικός σημαντικός φίλος και πολιτικός σύμμαχος του Μουάμαρ Καντάφι στην διεθνή σκηνή παραμένει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πρότεινε χθες Δευτέρα την ανάληψη διεθνούς διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στη Λιβύη. Προσέθεσε ότι έχει ήδη συζητήσει την ιδέα του με αριστερές χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και με κάποιες χώρες της Ευρώπης.
Μαζί με τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας, η Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη λόγω του πετρελαϊκού της πλούτου.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 1 Μαρτίου 2011, 09:24
Διαβάστε επίσης:
Καντάφι: Οι Λίβυοι με λατρεύουν