Δύο δεξαμενές τεχνητής γονιμοποίησης που περιείχαν το πανάκριβο στην αγορά σπέρμα ταύρου κλάπηκαν κατά τη διάρκεια διάρρηξης κτηρίου στο Clogher της κομητείας Tyrone στην Ιρλανδία κάποια στιγμή μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και τις 23 Οκτωβρίου.
Οι δεξαμενές περιείχαν φερόμενη ως «μεγάλη ποσότητα» σπέρματος βοοειδών, αποθηκευμένου σε καλαμάκια μέσα σε ειδικά τμήματα των κρυογονικών δεξαμενών αποθήκευσης. Το μέγεθος των δεξαμενών που κλάπηκαν δεν είναι γνωστό, αλλά η αστυνομία λέει ότι αυτά και το περιεχόμενό τους ήταν «σημαντικής αξίας».
Το σπέρμα των βοοειδών μπορεί να είναι ακριβό ανάλογα με την ποιότητα του ταύρου, με την τιμή του να εκτινάσσεται όταν αφορά βραβευμένα ζώα.
Αυτή η κλοπή εξέπληξε όσους ασχολούνται με τη γεωργία, καθώς η αποθήκευση σπέρματος είναι μια εξειδικευμένη βιομηχανία που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας αγρότης: «Δεν μπλέκεις με το υγρό άζωτο».
Το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται για κρυογονική αποθήκευση – ουσιαστικά παγώνει κάτι για να το διατηρήσει. Αλλά αυτή η χαμηλή θερμοκρασία το καθιστά πολύ επικίνδυνο, γι’ αυτό όσοι το χρησιμοποιούν για αποθήκευση τεχνητής γονιμοποίησης είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και κατοχυρωμένοι σε μητρώα. Και οι δεξαμενές πρέπει να επαναγεμίζονται πολλές φορές το χρόνο ώστε να παραμείνουν λειτουργικές.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ίδια η δεξαμενή μπορεί να κοστίζει γύρω στις 2.000 λίρες, ενώ τα εναπομείναντα καλαμάκια ενός βραβευμένου με βραβείο Charolais ταύρου, που πέθανε πριν από μερικά χρόνια, πωλούνται αυτή τη στιγμή για 500 λίρες ή περισσότερο το ένα, καθώς η ποσότητα εξαντλείται. Σημειώνεται ωστόσο ότι και μόνο το άγγιγμα το καλαμακίου αποθήκευσης του σπέρματος του ταύρου μπορεί να σκοτώσει το περιεχόμενο ή να μειώσει σημαντικά τις δραστικότητα του.
Η τεχνητή γονιμοποίηση είναι σημαντική στη γεωργία για διάφορους λόγους. Είναι πιο ασφαλές από άποψη φυσικής και βιοασφάλειας από το να φέρεις έναν ταύρο σε ένα κοπάδι. Αλλά επιτρέπει επίσης στους αγρότες να αναπτύξουν τη γενετική ποιότητα του κοπαδιού τους.
Οι επιστήμονες θέλουν να βελτιώσουν τη γενετική ποιότητα του κοπαδιού για περιβαλλοντικές επιδόσεις – κυρίως μειώνοντας τις εκπομπές μεθανίου – επειδή η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 28% των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται στη Βόρεια Ιρλανδία και το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από βοοειδή. Έτσι, μέρος της εστίασης του προγράμματος είναι στην εκτροφή βοοειδών που παράγουν λιγότερο μεθάνιο.