Η λιβυκή εξέγερση ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός στρατιωτικού συμβουλίου στη Βεγγάζη, έμβρυο ενός μελλοντικού στρατού, το οποίο η αντιπολίτευση παλεύει ακόμη να επεκτείνει και σε άλλες πόλεις, στα δυτικά και στα ανατολικά, τις οποίες ελέγχει.
Ο κατάλογος των μελών αυτού του συμβουλίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως, αλλά ο στρατηγός Άμπντουλ Φάταχ Γιούνις, ο πρώην υπουργός του συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος προσχώρησε στην αντιπολίτευση, δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν.
Το συμβούλιο πρέπει τελικά να κάνει τη σύνδεση με τις αντίστοιχες οργανώσεις και σε άλλες “απελευθερωμένες” πόλεις στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Τιρμπίλ Φάθι, έναν σεβαστό δικηγόρο και μέλος της αντιπολίτευσης, “εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με κάποια ονόματα”. “Προσπαθούμε να προωθήσουμε αξιωματικούς που ξεκίνησαν την επανάσταση από την αρχή”, σημείωσε.
Οι αξιωματικοί που κινητοποιήθηκαν στον αγώνα κατά του Καντάφι αναφέρουν εδώ και αρκετές μέρες μια πορεία ή επιχειρήσεις υποστήριξης προς τους αντιφρονούντες της Τρίπολης.
Αλλά ο στρατηγός Αχμεντ Κατράνι υπεύθυνος για τη διαχείριση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη, απέκλεισε μια τέτοια ιδέα.
Οι στρατιωτικοί στη Βεγγάζη προσπαθούν να συμβουλεύσουν τους εξεγερμένους στα δυτικά πώς θα πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι.
Ο τακτικός στρατός έχει αποδυναμωθεί πολύ από τον συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος φοβόταν πραξικοπήματα υπέρ των ένοπλων ομάδων.
Στρατιώτες και πολίτες έχουν προσφερθεί εθελοντικά να ταξιδέψουν στην Τρίπολη μέσα από την έρημο, αφού λάβουν εκπαίδευση στη Βεγγάζη. Η αντιπολίτευση πάντως εξακολουθεί να μην έχει νέα από αυτούς τους άνδρες, που μερικές φορές έφυγαν άοπλοι.
Άλλοι εθελοντές κατάφεραν να φθάσουν στην Τρίπολη, και χίλιοι έφθασαν στα δυτικά, σύμφωνα με το εν λόγω κέντρο.
Εν τω μεταξύ, γιατροί στη Βεγγάζη προσπαθούν να μεταφέρουν δεκάδες σοβαρά τραυματίες στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών υγείας.
Τουλάχιστον 250 άτομα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη σε συγκρούσεις με τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Όμως, τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστικό απολογισμό των νεκρών, περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την απελευθέρωση της πόλης.
Μετά από 15 ημέρες διαμαρτυρίας, η αντιπολίτευση ελέγχει ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της χώρας και πολλές πόλεις στο δυτικό, ενώ η Τρίπολη και τα περίχωρά της παραμένουν υπό τον έλεγχο των οπαδών του Καντάφι.
Διαβάστε επίσης: «Στο τραπέζι» η στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη