Περισσότεροι από 30 ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους δημοσιογράφους που εργάζονται στη Γάζα και ζητούν την προστασία αυτών, όπως και της δημοσιογραφικής ελευθερίας.
Η επιστολή, που αποτελεί πρωτοβουλία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), υπογράφηκε από τα παγκόσμια πρακτορεία ειδήσεων Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP) και Reuters, και άλλα κορυφαία μέσα ενημέρωσης, όπως ο Guardian, οι New York Times, το BBC News και η ισραηλινή Haaretz, καθώς και την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN-IFRA).
«Για σχεδόν πέντε μήνες, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα – στην συντριπτική τους πλειοψηφία, η μοναδική πηγή επί τόπου ρεπορτάζ από την παλαιστινιακή επικράτεια – εργάζονται σε συνθήκες άνευ προηγουμένου», ανέφερε η επιστολή. Και «συνεχίζουν να μεταδίδουν ειδήσεις παρά τον πολύ σοβαρό κίνδυνο» για τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους, τονίζεται στο κείμενο.
Συνεχίζουν τη δουλειά τους «παρά την απώλεια των οικογενειών τους, φίλων τους και συναδέλφων τους, την καταστροφή των σπιτιών τους και των γραφείων τους, τους συνεχείς εκτοπισμούς, τις διακοπές των επικοινωνιών και τις ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων», υπογραμμίζεται στην ανοικτή επιστολή.
Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς έχουν σκοτωθεί 94 δημοσιογράφοι, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων, 89, ήταν «Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό» κατά τη διάρκεια αυτής που είναι η πιο θανατηφόρα σύρραξη για τη δημοσιογραφική κοινότητα που «έχει καταγραφεί ποτέ».
«Οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι και οι ισραηλινές αρχές πρέπει να τους προστατεύουν ως τέτοιους δυνάμει του διεθνούς δικαίου», προστίθεται στο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο «αυτοί που ευθύνονται για οποιεσδήποτε παραβιάσεις» πρέπει «να λογοδοτήσουν».