Οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δυο αμερικάνικα πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς την Λιβύη, αλλά και αυξάνονται οι προβληματισμοί για τον βαθμό στρατιωτικής εμπλοκής που απαιτεί η δημιουργία μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
Οι ηγέτες της λιβυκής αντιπολίτευσης άφησαν χθες να εννοηθεί ότι έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μέσω λαϊκής εξέγερσης και μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες.
Οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο γενικό επιτελείο τους στη Βεγγάζη, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέγερσης, για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα που πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή, μετά τη σύσταση του στρατιωτικού συμβουλίου.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι “διαιρεμένοι” μεταξύ αυτών που επιθυμούν και αυτών που διαφωνούν με τη “διεθνή λύση”. Οι πρώτοι προσανατολίζονται στο να δημιουργηθεί μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί ο Καντάφι να ενισχύσει τα προπύργιά τους, την Τρίπολη και τη Σύρτη, ενώ άλλοι προκρίνουν το ενδεχόμενο να βομβαρδιστούν από αέρος -ενδεχομένως κατ’ εντολή του ΟΗΕ- στρατηγικοί στόχοι στη Λιβύη.
“Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών”, δήλωσε στην Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση αυτή δείχνει την ανησυχία των ηγετών των αντικαθεστωτικών εξαιτίας της παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και της στρατιωτικής του ισχύος.
“Κατέστρεψε τον στρατό. Έχουμε δύο ή τρία αεροσκάφη”, δήλωσε στους Times ο Αμπντελ Χαφίντ Γόγκα, εκπρόσωπος του επαναστατικού συμβουλίου στην Βεγγάζη.
Η αντιπολίτευση απέκλειε μέχρι τώρα την πιθανότητα ξένης παρέμβασης, όμως πολλοί συνειδητοποιούν ότι οι δυνάμεις τους -πρόκειται κυρίως για στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει και δεν είναι οργανωμένοι- υπολείπονται των καλά εξοπλισμένων ανδρών του Καντάφι.
Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
Η γερουσιαστής Ντιάν Φέινστάιν του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε: “Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη πως αυτό θα ήταν μια έξυπνη ιδέα”. Η ίδια πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει προειδοποίηση στον Καντάφι.
Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία διασχίζουν το Σουέζ προς Λιβύη
Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν σήμερα στη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς την Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε αξιωματούχος της Διώρυγας.
Τα πλοία βρίσκονται στην νότια είσοδο της Διώρυγας και αναμένεται να την διαπλεύσουν κατά τις 15.30 ή 16.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος).
Το Kearsarge έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δύναμης 2.000 Πεζοναυτών.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στη Λιβύη.
Η αναδιάταξη των αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών γύρω από τη Λιβύη θεωρείται ως κίνηση συμβολικής επίδειξης ισχύος, καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επιδείξει σπουδή για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
«Ζώνη εναέριου αποκλεισμού σημαίνει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή»
Στην Ουάσινγκτον, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι η Λιβύη οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο και τόνισε πως η αντιπολίτευση θέλει να φανεί ότι “χειρίζεται την υπόθεση μόνη της για λογαρισμό του λιβυκού λαού, ότι δεν υπάρχει παρέμβαση καμιάς ξένης δύναμης”.
“Εξετάζουμε πολλά σενάρια. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια”, δήλωσε από τ ην πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν δώσει άδεια για χρήση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη.
Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικ Μάλεν δήλωσε πως η δημιουργία μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού είναι “εξαιρετικά δύσκολη”, ενώ ο Αμερικανός υπουργος Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για “χρήση στρατιωτικών δυνάμεων” στη Λιβύη.
Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο πως το ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται -η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης- θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σημαίνει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.
Αναφερόμενος στο σενάριο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ο διοικητής της Central Command αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Μάτις δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι η επιβολή απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης θα είναι μία δύσκολη επιχείρηση. “Για να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, θα πρέπει να εξουδετερωθούν οι αντιαεροπορικές δυνάμεις της χώρας, άρα μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Θα πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση”, είπε.
Και ο Καναδάς στέλνει στη Λιβύη μια φρεγάτα
Ο Καναδάς θα στείλει τη φρεγάτα Charlottetown στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών για να βοηθήσει στην απομάκρυνση Καναδών και άλλων ξένων από τη Λιβύη, ενημέρωσε ο Στίβεν Χάρπερ πρωθυπουργός του Καναδά.
Το πλοίο θα αναχωρήσει αύριο Τετάρτη από το Χάλιφαξ αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πότε αναμένεται να φτάσει στην περιοχή, ούτε και σε ποια περιοχή ακριβώς.
Χτες, επίσης, ο Χάρπερ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ιράν: “Οι λάοι θα σκάψουν τους τάφους σας αν επέμβετε”
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει τέτοια επέμβαση οι λαοί της περιοχής “θα σκάψουν τους τάφους” των δυτικών στρατιωτών.
“Αποφύγετε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Δεν είμαστε πια όπως πριν από δέκα χρόνια, όταν με πρόσχημα την 11η Σεπτεμβρίου επιτεθήκατε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν”, δήλωσε.
“Αυτή τη φορά, αν επέμβετε στρατιωτικά στη βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, οι λαοί της περιοχής θα ξεσηκωθούν και θα σκάψουν τους τάφους των στρατιωτών σας”, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.
“Οι απάνθρωπες βιαιότητες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι κατά του λαϊκού κινήματος στη Λιβύη δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση άλλων χωρών”, δήλωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στο Press-TV. “(Οι Δυτικοί) δεν πρέπει να επιχειρήσουν να μετατρέψουν τις άλλες χώρες σε στρατιωτικές βάσεις”, πρόσθεσε.
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται σήμερα εκτάκτως στο Κάιρο για να επαναδιατυπώσουν την καταδικαστική κατά του Καντάφι θέση τους, ενώ ορισμένες πλευρές ζητούν να υπογραμμισθεί παράλληλα η αντίθεση του Αραβικού Συνδέσμου στο ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.
Η αμερικανική Γερουσία ζητεί από τον Καντάφι να παραιτηθεί
Εντωμεταξύ η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.
Οι Γερουσιαστές, που επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση, ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να “σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία”.
Η απόφαση “ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας”.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Αποβλήθηκε η Λιβύη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Πάντως, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χθές, ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Προειδοποίηση Σάιφ αλ Ισλάμ στην Δύση
Σημειώνεται ότι ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία ή να αυτοεξορισθεί.
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011, 09:03
Διαβάστε επίσης:
Αμερικανικό πολεμικό πλοίο πλησιάζει στη Λιβύη
Για “κάθε ενδεχόμενο” ετοιμάζεται το ΝΑΤΟ