Η Λιβύη ελπίζει ότι η ένταση με τις δυτικές χώρες σχετικά με τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα δεν θα φθάσει στο στάδιο όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Ο ίδιος είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και ότι η διακοπή της τροφοδοσίας των διεθνών αγορών θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων/βαρέλι τον επόμενο μήνα, εάν συνεχισθούν οι ταραχές.
Τα λιβυκά αποθέματα πετρελαίου περιορίσθηκαν στα 700.000-750.000 βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της εξόδου των ξένων εργατών του πετρελαϊκού τομέα. Η Λιβύη είναι η 12η εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο και αντλούσε περί το 1,6 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως πριν από την κρίση.
«Τελευταία απελπισμένη κίνηση του Καντάφι ίσως είναι ο βομβαρδισμός των πετρελαιοπηγών»
“Υπάρχει πιθανότητα, πραγματικά μεγάλη πιθανότητα, ο Καντάφι να κάνει μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να ξεφύγει από την πολιορκία στην οποία βρίσκεται”, τόνισε ο Πάολο Ρομάνι, υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση.
Ο Ρομάνι έκανε τη δήλωση αυτή όταν ρωτήθηκε αν η Ιταλία φοβάται μήπως ο Καντάφι κάνει κάτι μια ακραία ή απελπισμένη κίνηση, όπως να βομβαρδίσει τις πετρελαιοπηγές.
Διαβάστε επίσης: Το ενδεχόμενο ξένης παρέμβασης μελετά η αντιπολίτευση