Σκάφη του Βιετνάμ προσπάθησαν περισσότερες από 1.000 φορές να εμβολίσουν κινεζικά πλοία σε περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, υποστηρίζει το Πεκίνο.
Τονίζει μάλιστα ότι μολονότι επιθυμεί καλές σχέσεις με το νότιο γείτονά του, δεν θα εγκαταλείψει τις αρχές του προκειμένου να το επιτύχει αυτό.
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας και τα δύο τελευταία χρόνια έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της, προκαλώντας εντάσεις στις σχέσεις της με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Ένα βιετναμέζικο ψαροκάικο βυθίστηκε στις 26 Μαΐου, σε αντιπαράθεση κοντά στο σημείο όπου η Κίνα έχει κατασκευάσει μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου και έχει αναπτύξει πλοία για τη φρούρησή της, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από τις ακτές του Βιετνάμ. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το επεισόδιο αυτό και η κρατική τηλεόραση του Βιετνάμ μετέδωσε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται ένα μεγάλο κινεζικό πλοίο να συγκρούεται με ένα βιετναμέζικο αλιευτικό το οποίο στη συνέχεια βυθίστηκε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, λίγο αφότου κατασκευάστηκε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην περιοχή, το Βιετνάμ ανέπτυξε μεγάλο αριθμό σκαφών, έφερε βατραχανθρώπους και πέταξε διάφορα εμπόδια, όπως δίχτυα, στη θάλασσα. “Μέχρι τις 5 το απόγευμα της 7ης Ιουνίου υπήρχαν στην περιοχή έως και 63 βιετναμέζικα σκάφη που επιχείρησαν να σπάσουν τον κινεζικό κλοιό και να εμβολίσουν τα κινεζικά πλοία 1.416 φορές”, ανέφερε το υπουργείο στη χθεσινή ανακοίνωσή του.
Παρά τις “προκλητικές ενέργειες” του Βιετνάμ στην περιοχή η Κίνα “επέδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση και πήρε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα”, πρόσθεσε το υπουργείο επισημαίνοντας ότι έχει επικοινωνήσει περισσότερες από 30 φορές με τις βιετναμέζικες αρχές, σε διάφορα επίπεδα, ζητώντας να σταματήσουν οι προκλήσεις.
“Η Κίνα επιθυμεί καλές σχέσεις με το Βιετνάμ όμως υπάρχουν αρχές που δεν μπορεί να εγκαταλείψει. Η δίοδος επικοινωνίας μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ είναι ανοιχτή”, κατέληξε η ανακοίνωση.
Η εγκατάσταση της εξέδρας Χαϊγιάνγκ Σίγιου 981 ανάμεσα στα νησιά Παρασέλ και τις βιετναμέζικες ακτές ήταν η αφορμή για την αντικινεζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τον περασμένο μήνα στο Βιετνάμ, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.