Εκτελέσεις, βιασμοί, απαγωγές. Αυτή είναι η εικόνα που δίνει ο ΟΗΕ για τη Μοσούλη, μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές της ISIL, εκτιμώντας ότι οι νεκροί στο Ιράκ είναι πιθανό να φτάνουν τους εκατοντάδες.
Ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο για ομαδικές εκτελέσεις, τονίζοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και 17 πολίτες που δολοφονήθηκαν. Τα θύματα εργάζονταν για την αστυνομία και για δικαστικό υπάλληλο στο κέντρο της Μοσούλης.
Τέσσερις γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού αυτοκτόνησαν, ενώ 16 πολίτες από τη Γεωργία απήχθησαν.
Σύμφωνα με τον Ρούπερτ Κόλβιλ, οι φυλακισμένοι που απελευθερώθηκαν από τους τζιχαντιστές ζητούν εκδίκηση από όσους ευθύνονται για τη φυλάκισή τους.
Ωστόσο, ο Ρ.Κόλβιλ έκανε λόγο και για «καταχρήσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι και οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαπράξει καταχρήσεις, κυρίως αναφορικά με τον βομβαρδισμό περιοχών όπου μένουν πολίτες στις 6 και 8 Ιουνίου» είπε.
«Υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι 30 άτομα μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους» σε αυτούς τους βομβαρδισμούς, δήλωσε.
Η Ναβί Πιλάι απηύθυνε προειδοποίηση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την «ανθρωπιστική» μεταχείριση των μαχητών που καταθέτουν τα όπλα.
«Οι φόνοι κάθε είδους, οι ακρωτηριασμοί, η απάνθρωπη συμπεριφορά και οι βασανισμοί συνιστούν εγκλήματα πολέμου» τόνισε ο εκπρόσωπός της Ν.Πιλάι.
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες εξαιτίας των μαχών στο Ιράκ αυξήθηκε φέτος κατά 800.000 άτομα.
Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι μόνο αυτή την εβδομάδα 300.000 άτομα διέφυγαν στο Ερμπίλ και το Ντουχόκ, μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές μεγάλου μέρους του βορείου Ιράκ. Τα διεθνή δίκτυα ανέφεραν πριν από μερικές ημέρες ότι μισό εκατομμύριο Ιρακινοί εγκατέλειψαν την ισλαμοκρατούμενη Μοσούλη.