Η Μεγάλη Βρετανία εισέρχεται σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, με τον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να προειδοποιεί ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν».
Ο Στάρμερ παρουσίασε τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από αυστηρά μέτρα λιτότητας και σκληρές οικονομικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον Στάρμερ, η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια «μαύρη τρύπα» 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και είχε αποκρυφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Στάρμερ τόνισε ότι η αποκατάσταση της οικονομίας απαιτεί σκληρές αποφάσεις και διαφάνεια προς τους πολίτες.
Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία
Αν και η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μέλος της ΕΕ, η ενδεχόμενη ύφεση στη χώρα ενδέχεται να επηρεάσει και τις γειτονικές οικονομίες. Οι φόβοι για μια νέα οικονομική κρίση αυξάνονται, καθώς οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας των Εργατικών ενδέχεται να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση.
Αναταραχή στη μεσαία τάξη
Η κατάσταση αυτή προκαλεί αναστάτωση στη μεσαία τάξη της Βρετανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πολλοί αποταμιευτές προσπαθούν να πουλήσουν μετοχές και ακίνητα για να αποφύγουν υψηλότερους φόρους κεφαλαίου. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Στάρμερ ενδέχεται να αυξήσει τον φόρο κεφαλαίων, εναρμονίζοντάς τον με τον φόρο εισοδήματος, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές.
Η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση Στάρμερ για τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων και τις περικοπές κοινωνικών παροχών. Η Λόρα Τροτ, σκιώδης γενική γραμματέας Οικονομικών, κατηγορεί την κυβέρνηση για παραβίαση των προεκλογικών υποσχέσεων, επισημαίνοντας ότι οι συνταξιούχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι οι κύριοι θύματα αυτών των πολιτικών.
Μέτρα λιτότητας και δημοσιονομική αναδιάρθρωση
Η νέα υπουργός Οικονομικών Ρίβς εξετάζει αυξήσεις στους φόρους κεφαλαίων και κληρονομιάς, καθώς και αλλαγές στη μέτρηση του χρέους. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει την κατάργηση των χειμερινών πληρωμών καυσίμων για συνταξιούχους, μια απόφαση που έχει προκαλέσει αναστάτωση αλλά και υποστήριξη από τον Στάρμερ.
Ο Στάρμερ, εκτός από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προχώρησε και στην ακύρωση ενός συμβολαίου ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών για ελικόπτερα, ως ένδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Η κυβέρνηση Στάρμερ αναλαμβάνει δύσκολες προκλήσεις, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ η επίδραση των μέτρων της θα συνεχίσει να επηρεάζει τόσο τη βρετανική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία.