Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτή δεν πρέπει να αφεθούν «στα καπρίτσια της αγοράς», σύμφωνα με προειδοποίηση ειδικών του ΟΗΕ. Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και έλεγχο, καθώς η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημοκρατία και την ασφάλεια.
Έκθεση του ΟΗΕ: Έλλειμμα παγκόσμιας διακυβέρνησης
Η επιτροπή, που συστάθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αποτελείται από περίπου 40 ειδικούς σε τομείς όπως η τεχνολογία, το δίκαιο και η προστασία δεδομένων. Στην τελική της έκθεση, αναδεικνύει το έλλειμμα παγκόσμιας διακυβέρνησης στην AI και τονίζει τον αποκλεισμό των αναπτυσσόμενων χωρών από τις σχετικές συζητήσεις. Από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, μόνο επτά συμμετέχουν ενεργά στις παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την εποπτεία της AI.
Προτάσεις για διεθνή συνεργασία
Η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας ειδικών στην AI, αντίστοιχης με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που θα επιβλέπει την τεχνολογία και θα ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Επιπλέον, συστήνουν τη σύσταση ταμείου για τη στήριξη χωρών που δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές, ενώ απορρίπτουν προς το παρόν την ιδέα μιας διεθνούς υπηρεσίας εποπτείας.
Κίνδυνοι και προκλήσεις της AI
Οι ειδικοί του ΟΗΕ τονίζουν ότι οι κίνδυνοι της AI, όπως η παραπληροφόρηση, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η χρήση της από εγκληματικές οργανώσεις, απαιτούν παγκόσμια δράση. Αν και αποφεύγουν να καταρτίσουν έναν πλήρη κατάλογο μελλοντικών απειλών, θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ασφαλή και δίκαιο τρόπο, προς όφελος της ανθρωπότητας.