Εικόνα αποσταθεροποίησης παρουσιάζει η οικονομία του Λιβάνου, λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολλά και του Ισραήλ, όπως προκύπτει από τα νεότερα δεδομένα που έχει αποστείλει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας, στην Βηρυτό.
Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας από τις 16 Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.030 ανθρώπους σε ολόκληρο τον Λίβανο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 1.640 από την έναρξη του πολέμου στις 8 Οκτωβρίου 2023. Ακόμη, επίσημα στοιχεία φέρουν τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας σε 1 εκατομμύριο άτομα.
Σύσσωμοι οι οικονομικοί κύκλοι του Λιβάνου επισημαίνουν στον κλαδικό τύπο ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, η λιβανική οικονομία έχει ήδη καταρρεύσει και οι όποιες ελπίδες για την παραμικρή οικονομική και τουριστική ανάκαμψη της χώρας έχουν υποχωρήσει πολύ.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (απηύθυνε, στις 30 Σεπτεμβρίου, έκκληση για 105 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την παροχή βοήθειας σε μετρητά και τρόφιμα για έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αποδέσμευση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. ευρώ για τον πληθυσμό του Λιβάνου, που πλήττεται από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολλά και του Ισραήλ. Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών, όπως η προστασία, η επισιτιστική βοήθεια, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη.
Υπάρχει απόθεμα σίτου
Το Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου διαβεβαίωσε τους καταναλωτές σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι «το απόθεμα σίτου που διατίθεται στην τοπική αγορά «επαρκεί για τουλάχιστον δύο μήνες». Η ανακοίνωση του Υπουργείου προτρέπει τους καταναλωτές «να μην βιαστούν να αγοράσουν ψωμί ή αλεύρι, καθώς η προμήθεια σιταριού παραμένει οργανωμένη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αγοράς. Πάντως, ατελείωτες ουρές σχηματίζονται, σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές, έξω από αρτοποιεία, σε περιοχές που βομβαρδίζονται έντονα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. ✓ Η Ένωση Φαρμακοποιών ανακοίνωσε ότι τα φάρμακα για χρόνιες ασθένειες παραμένουν διαθέσιμα στα εργοστάσια και στις αποθήκες των εταιρειών για περίπου έξι μήνες και ότι η ένωση εφαρμόζει σχέδιο για τη διασφάλιση της παράδοσής τους σε όλα τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία, «ακόμη και σε περίπτωση κλειστών δρόμων».
Φάρμακα
Το Συνδικάτο Εισαγωγέων και Ιδιοκτητών Αποθηκών Φαρμάκων δήλωσε ότι το τρέχον απόθεμα φαρμάκων που κατέχουν οι εισαγωγείς και τα φαρμακευτικά ιδρύματα επαρκεί για πέντε μήνες και ότι τα στρατηγικά αποθέματα φαρμάκων είναι αρκετά «για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς για τέσσερις μήνες». Τέλος, αναφέρεται ότι αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων δεν έχουν διαταραχθεί από τη σύγκρουση και ότι οι εισαγωγικές εταιρείες εργάζονται συνεχώς για την αύξηση των αποθεμάτων.
Οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας
Μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου (ΒDL), με επικεφαλής τον εκτελούντα χρέη διοικητή κ. Wassim Mansouri, ζήτησε από τις λιβανικές τράπεζες να καταβάλουν στους πελάτες τους, που επωφελούνται από τους μηχανισμούς που θεσπίστηκαν (με τις κύριες εγκυκλίους αριθ. 158 και 166), το τριπλάσιο των μηνιαίων ποσών που οι τελευταίοι αποσύρουν κάθε μήνα. Το μέτρο αυτό, που εφαρμόζεται «ενόψει των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα», θα πρέπει να επιτρέψει στους δικαιούχους να αναλάβουν αυτό το κονδύλι με μία κίνηση, στις αρχές Οκτωβρίου, σημειώνει η BDL στην ανακοίνωσή της, στην οποία επίσης αναφέρεται ότι οι μηχανισμοί των δύο αυτών κειμένων θα εφαρμοστούν κανονικά και πάλι τον Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί στην στήριξη των Λιβανέζων των οποίων οι καταθέσεις, όπως συχνά έχουμε επισημάνει, παραμένουν μπλοκαρισμένες κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.
Επισημαίνεται ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, το μέτωπο του οποίου έχει επεκταθεί στον Λίβανο, πρόκειται να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις τελευταίες αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις της.
Μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% το 2023, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Λιβάνου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της EBRD, η οποία μέχρι τώρα προέβλεπε ελαφρά αύξηση το 2024. Οι εκτιμήσεις είναι πιθανό να χειροτερέψουν περαιτέρω, καθώς η κλιμάκωση αναμένεται επιβαρύνει τα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα, σύμφωνα με τους επικεφαλής οικονομολόγους της EBRD.
Η κατάσταση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού
Παρά τα όσα διαδραματίζονται το τρέχον διάστημα στον Λίβανο, οι τοπικές αερογραμμές Middle Est Airlines εξακολουθούν να συνδέουν τον Λίβανο με τον υπόλοιπο κόσμο (με περίπου 32 πτήσεις την ημέρα), με έμφαση σε πληθώρα προορισμών Ε.Ε. και Μέσης Ανατολής (από τους οποίους στη συνέχεια μπορεί να μετεπιβιβαστεί κανείς για άλλα σημεία σε πιο μακρινούς προορισμούς και ηπείρους). Η λειτουργία του αεροδρομίου και των πτήσεων δείχνει να έχει κανονική ροή, ενώ εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι ο κλαδικός τύπος αναφέρεται σε πληρότητα 100% για το τρέχον και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Καθημερινά σχεδόν εκτελείται και η πτήση ΜΕΑ 251 για Αθήνα.