Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσίασε πρόσφατα την τρίτη μείωση των επιτοκίων, σε μια συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στη Λιουμπλιάνα, ενισχύοντας την προσδοκία για μια μελλοντική πολιτική στήριξης της οικονομίας στην ευρωζώνη.
Τρίτη μείωση επιτοκίων
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτή η απόφαση ελήφθη με βάση μια επικαιροποιημένη ανάλυση για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική των τιμών και τη συνολική κατάσταση της οικονομίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η διαδικασία του αντιπληθωρισμού προχωρά ικανοποιητικά, με τα περιθώρια χρηματοδότησης να παραμένουν περιοριστικά.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Γι’ αυτό, θα κρατήσουμε τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.
Οικονομικές προοπτικές
Η οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, φαίνεται να είναι ασθενέστερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η βιομηχανία και οι υπηρεσίες παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης, με τις επενδύσεις να προχωρούν αργά. Εντούτοις, η αγορά εργασίας διατηρεί την ανθεκτικότητά της, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Αναμένουμε ότι η οικονομία θα ενισχυθεί στο μέλλον, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων θα στηρίξει την κατανάλωση», πρόσθεσε η Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Ανοικτά ενδεχόμενα για τον Δεκέμβριο
Η κ. Λαγκάρντ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και τα στοιχεία που θα προκύψουν. «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή επιτοκίων. Οι αποφάσεις μας θα βασίζονται σε δεδομένα», τόνισε, κάνοντας σαφές ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Η μείωση των επιτοκίων αποτελεί μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της οικονομίας και την υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς η ευρωζώνη αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως ο χαμηλός πληθωρισμός και η αναπτυξιακή επιβράδυνση.
Εν κατακλείδι, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική θα παραμείνουν ευέλικτες και προσαρμοστικές, ανταγωνιζόμενες τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας.