Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στη Μέση Ανατολή, με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έπληξαν χθες τη Λωρίδα της Γάζας, να προκαλούν το θάνατο σε σχεδόν 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 93 Παλαιστινίων σε βομβαρδισμό στην «οικογενειακή κατοικία των Αμπού Νασρ», πενταώροφη πολυκατοικία, συμπληρώνοντας πως παρέμεναν ακόμη δεκάδες παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να ανακοινώσει πως εξετάζει «τις πληροφορίες για συμβάν» στην Μπέιτ Λάχια.
«Το ακίνητο κατέρρευσε μέσα στη νύχτα, ενώ οι ένοικοι κοιμούνταν», είπε περίοικος, ο Ράμπι αλ Σαντάγκλι, 30 ετών και συνέχισε: «Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Κόσμος προσπαθεί να σώσει τους τραυματίες, αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο ούτε μπορούν να προσφερθούν οι πρέπουσες ιατρικές φροντίδες».
Ελλείψει φορείων, αιμόφυρτα σώματα που ανασύρονταν από τον πελώριο σωρό συντριμμιών και μπετόν, μεταφέρονταν με κουβέρτες, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Να αποδοθούν ευθύνες»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ, ανέφεραν πως «ήλθαν σε επαφή» με τον σύμμαχό τους για να αξιώσουν να αποδοθούν ευθύνες έπειτα από αυτόν τον «φρικιαστικό» βομβαρδισμό με «φρικιαστικό αποτέλεσμα».
Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, με επίκεντρο την Τζαμπάλια, όπου κατ’ αυτόν επιχειρούν να ανασυνταχθούν μαχητές της Χαμάς. Ανακοίνωσε χθες πως σκότωσε «περίπου 40 τρομοκράτες» στην Τζαμπάλια κι υπέστη τέσσερις απώλειες στις τάξεις του.
Τεράστια η ανθρωπιστική κρίση
Την ίδια ώρα, ο παλαιστινιακός θύλακας είναι αντιμέτωπος με πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε το ισραηλινό κοινοβούλιο από το υιοθετήσει νόμο, που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζεται η «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, όπως ήταν αναμενόμενο.
Μερικούς μήνες αφού η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε υπαλλήλους της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, πως συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο, η Κνέσετ, ενέκρινε προχθές Δευτέρα νόμο που απαγορεύει όλες τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ. Δεύτερο κείμενο απαγορεύει στους ισραηλινούς δημόσιους λειτουργούς κάθε συνεργασία με την UNRWA κι εργαζομένους της, κάτι που θα περιπλέξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το έργο της υπηρεσίας.
Το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά όλες τις εισόδους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, απόλυτα απαραίτητης για τα 2,4 εκατ. κατοίκους του θυλάκου, που απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέκριναν έντονα την απαγόρευση αυτή, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ξανά πως αντιτίθεται στον νόμο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως φοβάται τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα είχε η εφαρμογή του για τους Παλαιστίνιους σε επιστολή που απηύθυνε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την ελπίδα πως η επίμαχη νομοθεσία δεν θα εφαρμοστεί.
Στο Λίβανο
Αλλά και στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους καθημερινούς εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγει από την 23η Σεπτεμβρίου, κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται οχυρά της Χεζμπολάχ. Χθες, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στη Σαΐντα και στη Σαραφάντ (νότια), σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.
Από τη δική της πλευρά, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως κατέστρεψε δυο ισραηλινά άρματα μάχης ανατολικά της Χιάμ, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο κρατών, στην πιο βαθιά εισβολή αφότου ο στρατός του Ισραήλ άρχισε τις χερσαίες επιχειρήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου στο έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πηγή: newsbreak.gr