Οι πλούσιες χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29) στο Μπακού, Αζερμπαϊτζάν, συμφώνησαν να αυξήσουν τη δέσμευσή τους για χρηματοδοτική υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, η αλλαγή αυτή προέκυψε έπειτα από έντονες αντιδράσεις στις προηγούμενες προτάσεις που θεωρήθηκαν ανεπαρκείς από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αντιδράσεις στην προηγούμενη πρόταση
Αρχικά, είχε προταθεί ένα ποσό 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες θεώρησαν την πρόταση αυτή «προσβλητικά χαμηλή».
Η νέα προσφορά των 300 δισ. δολαρίων φαίνεται να έχει τη στήριξη χωρών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Βρετανία, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις.
Στόχος: Υποστήριξη των φτωχότερων χωρών
Οι διαπραγματεύσεις της COP29 επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός σαρωτικού σχεδίου χρηματοδότησης που θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τα κονδύλια στοχεύουν στη διαχείριση της αύξησης των θερμοκρασιών και στη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Οι αντιπροσωπείες αναμένουν την παρουσίαση ενός αναθεωρημένου προσχεδίου που θα αντικατοπτρίζει τις νέες δεσμεύσεις.
Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν η πρόταση αυτή έχει κοινοποιηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκπρόσωποι της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν επί του θέματος.