Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε, χθες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2014, με μεγάλη πλειοψηφία -307 ψήφοι υπέρ έναντι 232 κατά-, σε μια εξέλιξη η οποία θεωρείται πως αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την κυβέρνησή του, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταφέρνει, προς το παρόν τουλάχιστον, να τιθασεύσει την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Μαζί με τον προϋπολογισμό για το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, επί του οποίου τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης θα κληθούν να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον περικοπές στις δημόσιες δαπάνες συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ και φοροαπαλλαγές εκτιμώμενου ύψους 1,1 δισ. ευρώ για κάπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν τα Ηλύσια Πεδία να επιτύχουν τον στόχο της μείωσης του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος καθησυχάζοντας παράλληλα τους φόβους των θορυβημένων, λόγω της πορείας της γαλλικής οικονομίας, ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και κάτω από το 3% την επόμενη χρονιά, το όριο δηλαδή που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
Ωστόσο τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε Σοσιαλιστές βουλευτές. Ορισμένοι εξ αυτών, περίπου 30 (στους 292), διαμαρτύρονται έντονα διότι η κυβέρνηση Ολάντ κάνει πολλά για τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι αρκετά για να βοηθήσει τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Μια ομάδα εξ αυτών προσπάθησε να προωθήσει σημαντικές τροπολογίες στον προϋπολογισμό, αλλά τελικά υπαναχώρησε δεχόμενη την πρόταση να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις 1,1 δισ. ευρώ για 3,7 εκατ. νοικοκυριά.
Μολαταύτα η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με την εσωκομματική της αντιπολίτευση ενόψει της ψηφοφορίας για το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων την επόμενη εβδομάδα.
Ορισμένοι από τους αντάρτες διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο που «στηρίζει τις επιχειρήσεις παγώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα» της Γαλλίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις της Γαλλίας για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών: το Παρίσι, ανέφερε, πρέπει να κάνει περισσότερα για να τηρήσει έως το 2015 τις προθεσμίες που έχει θέσει η ΕΕ.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενσωματώνει εξάλλου ένα νέο σύστημα διοδίων, το οποίο προβλέπει νέες χρεώσεις για τα βαρέα οχήματα και είχε εγκαταλειφθεί νωρίτερα φέτος εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων.
Το νομοσχέδιο για τον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό θα σταλεί τώρα στην Γερουσία πριν από την τελική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση την 15η Ιουλίου.
Η Γαλλία ζητά ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία των χωρών της ευρωζώνης και να συμβάλει στην υποχώρηση του ευρώ.
«Το ευρώ είναι υπερτιμημένο και αυτό είναι κακό για τη βιομηχανία μας και την ανάπτυξή μας» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλ σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Echos. Μίλησε θετικά για τα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων και η μείωση του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος) κάνοντας λόγο για «ισχυρό μήνυμα». «Θα ήθελα όμως, να προχωρήσει περισσότερο η κεντρική τράπεζα, κυρίως αγοράζοντας τίτλους στις αγορές. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αφορά μόνο τις κινήσεις των επιτοκίων», δήλωσε.
Σημειώνεται πως το ευρώ υποχώρησε σημαντικά με τα πρωτοφανή μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο. Έκτοτε όμως, το ενιαίο νόμισμα έχει καλύψει σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος. Τώρα τελεί υπό διαπραγμάτευση σε απόσταση αναπνοής από τα 1,37 δολ., ασκώντας πτωτικές πιέσεις στον εισαγόμενο πληθωρισμό, ενώ παράλληλα αποδυναμώνονται οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στο διεθνές εμπόριο.