Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού καθώς συνεχίζεται η μετεκλογική πολιτική βία ύστερα από τις χωρίς επίσημο νικητή προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2010.
Μόνον στη συνοικία Αμπομπό, όπου διαμένουν κατά πλειοψηφία υποστηρικτές του Αλασάν Ουαταρά (τον οποίο η διεθνής κοινότητα τον αναγνωρίζει νόμιμο πρόεδρο και δέχεται πρεσβευτές του σε μεγάλες πρωτεύουσες), οι νεκροί από την πολιτική βία ανέρχονται για το τελευταίο επταήμερο στους 26 (έξι είναι γυναίκες). Τον Ουαταρά στηρίζουν οι “Νέες δυνάμεις”.
Από το μέσον του Δεκεμβρίου, όμως, οι νεκροί για τον ίδιο λόγο φθάνουν πλέον τους 365, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των κυανοκράνων που σταθμεύουν στη δυτικοαφρικανική χώρα, τον Γκιγιόμ Νγκεφά.
Από το Αμπομπό για να αποφύγουν τα χειρότερα έχουν στο ίδιο χρονικό διάστημα 200 χιλιάδες πολίτες.
Ο Λοράν Γκμπαγκμπό θεωρείται ο ηττημένος των εκλογών, που έγιναν με πολυετή καθυστέρηση σε αυτό το παραγωγό κακάο αφρικανικό κράτος. Παραμένει, εντούτοις, έγκλειστος στο προεδρικό μέγαρο και με τις πιστές “Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας” κάνει επιθέσεις ακόμα και κατά των κυανοκράνων.
Η Ακτή του Ελεφαντοστού βίωσε εμφύλιο πόλεμο τα έτη ’03-’04.
Γαλλική παρέμβαση
Η γαλλική κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών έκανε, σήμερα, διάβημα στον Γκμπαγκμπό, ζητώντας του να μην δέχονται επιθέσεις και οι δημοσιογράφοι, γηγενείς κι αλλοδαποί, που καλύπτουν τις εξελίξεις σε διάφορα σημεία της χώρας και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να συλλαμβάνονται κατά την ενάσκηση του επαγγέλματος.
Οι δημοσιογράφοι Αμπουμπακάρ Σανογκό, Γιαγόρο Σαρλ-Λοπέζ Κανγκμπέ, σύμφωνα με αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση τελούν σε πολυήμερη κράτηση, που συνοδεύεται με βασανισμό τους.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα οκτώ εθνικής κυκλοφορίας τοπικές εφημερίδες ανέστειλαν την κυκλοφορία τους, εν μέσω συστηματικής λογοκρισίας των αρχών σε όλη την ειδησεογραφία τους.