Σε αναζήτηση ευθυνών
Ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης πυροδοτεί η κατάρριψη του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία, με τουλάχιστον 298 επιβαίνοντες. Από την συντριβή δεν υπάρχουν επιζώντες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώματα και συντρίμμια διάσπαρτα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.
Το Boeing εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Η διεθνής κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη και περιμένει να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας.
Σήμερα το πρωί, αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν πως οι φιλορώσοι ένοπλοι συμφώνησαν να δώσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Οι ένοπλοι, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, είχαν τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους του Κιέβου, της Μόσχας και του Οργανισμού.
H έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος αποτελεί εμπρηστικό ζήτημα για όλες τις πλευρές: Το βάρος του εγκλήματος θα βαρύνει κρισιμότατα στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης, για αυτό και αρκετοί εμπειρογνώμονες διεθνώς καλούν τις τελευταίες ώρες η έρευνα να γίνει υπό έναν ανεξάρτητο φορέα που θα έχει την υποστήριξη αριθμού χωρών.
Έντονες ανησυχίες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται για το σημείο της συντριβής και το ενδεχόμενο να φαλκιδευτούν στοιχεία. Η αξιοπιστία της έρευνας, η οποία φαίνεται ήδη από το πρώτο 24ωρο να τίθεται εν αμφιβόλω, είναι καθοριστική για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Τόσο οι ουκρανικές δυνάμεις όσο και οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά της Ουκρανίας έσπευσαν αμέσως μετά την κατάρριψη να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο -χωρίς ωστόσο καμία πλευρά να είναι σε θέση να δώσει κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς της.
Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πιθανότερο πως η κατάρριψη έγινε με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου SA-11, SA-17 ή SA-20 (όλοι ρωσικής κατασκευής).
Η εκτίμηση δεν βοηθά ιδιαίτερα στο να φανεί ο υπαίτιος, καθώς ουσιαστικά και οι δύο πλευρές έχουν πρόβαση σε τέτοια μέσα, ενώ στην παρούσα φάση οι εικασίες περισσεύουν αλλά τα στοιχεία λείπουν.
Βρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ομάδες έρευνας που εργάζονται στα συντρίμμια, εντόπισαν και το δεύτερο μαύρο κουτί του αεροσκάφους. Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών είχαν ανακοινώσει χθες, τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού.