Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε σήμερα συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες προβληματίζονται για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη λαϊκή εξέγερση στη Λιβύη.
Ο κ. Σαρκοζί φιλοξενεί τις συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι. Οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών τους.
Η συνάντηση έγινε μια εβδομάδα μετά την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών με θέμα τη Λιβύη και την γενική κατάσταση στη βόρεια Αφρική.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και έχει παγώσει τα περουσιακά στοιχεία 26 ανώτατων στελεχών της χώρας αυτής περιλαμβανόμενου και του συνταγματάρχη Καντάφι.
Η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν χθες ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη εάν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι συνεχίσει να επιτίθεται από αέρος κατά των εξεγερμένων πολιτών.
Υπάρχουν και ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ που είναι πολύ επιφυλακτικές και δεν τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.
«Πράσινο φώς» από Λιβύη για ειρηνευτικό σχέδιο Τσάβες
Η κυβέρνηση της Λιβύης έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας προκειμένου να συγκροτήσει μια ειρηνευτική αποστολή ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, που διάβασε στο Καράκας ο ομόλογός του της Βενεζουέλας.
«Τους δίνουμε την έγκριση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιλέξουν τα μέλη (της διαμεσολαβητικής επιτροπής) και να συντονίσουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διαβάζοντας την επιστολή. “Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία του προέδρου Ούγκο Τσάβες όσον αφορά τη σύσταση μιας επιτροπής καλής θέλησης”, πρόσέθεσε.
Η αποστολή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους σημαντικών κρατών της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, θα έχει ως στόχο «να ενθαρρύνει τον εθνικό διάλογο με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα» στη Λιβύη.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρότεινε την Δευτέρα στη Λιβύη μια διεθνή διαμεσολάβηση, μια ιδέα που ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι την «μελετά», αλλά η λιβυκή αντιπολίτευση την απέρριψε κατηγορηματικά.
Ο γερουσιαστής Μακέιν ζητά ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να θέσει σε εφαρμογή την πρόταση δημιουργίας ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, εκτιμώντας ότι θα είναι ένα δείγμα της αποφασιστικότητας να εξαναγκάσει τον Μουάμαρ Καντάφι να φύγει.
“Eάν θέλετε να φύγει ο Καντάφι, τότε ένα από τα πάμπολλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να αποτρέψετε τη δολοφονία Λίβυων πολιτών από αέρος”, δήλωσε ο κ. Μακέιν, πρώην αντίπαλος του κ. Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008 και βασικό μέλος των Ρεπουμπλικανών στην επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας.
Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να βοηθήσουν την εξέγερση κατά της εξουσίας του συνταγματάρχη Καντάφι μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω εικόνων που λαμβάνονται δορυφορικά αλλά και μέσω ορισμένων μυστικών δραστηριοτήτων” πρόσθεσε ο κ. Μακέιν που επισήμανε ότι “δεν υποστηρίζει την πιθανότητα αποστολής στη Λιβύη αμερικανικών στρατευμάτων”.
Καταλήγοντας ο κ. Μακέιν που μιλούσε ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας κελεισμένων των θυρών είπε: “Ο Καντάφι δεν έχει πολλά επιχειρησιακά αεροσκάφη, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει είναι παλιά και έτσι, κατά τη γνώμη μου, η επιβολή ζώνης ενάεριου αποκλεισμού δεν θα είναι μεγάλη πρόκληση”.
Προειδοποίηση της Interpol για τον Καντάφι και 15 μέλη του περιβάλλοντος του
Η Interpol εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση προς τις αστυνομίες των κρατών μελών της για τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και άλλους 15 Λίβυους, συμπεριλαμβανομένων μελών του περιβάλλοντος του, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αστυνομικού Οργανισμού.
Η Interpol δεν απαιτεί από τα 188 κράτη – μέλη του οργανισμού της να συλλάβουν αυτούς τους 16 Λίβυους, αλλά τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτούς.
Το “πορτοκαλί σημείωμα” της Interpol τις προειδοποιεί επίσης για τον “κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι μετακινήσεις των ατόμων αυτών και των περιουσιακών τους στοιχείων”, και έχει ως στόχο να τις “συνδράμει στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, στις 26 Φεβρουαρίου, κυρίως την απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Οι ανταλλαγές μεταξύ των εθνικών γραφείων της Interpol και της έδρας της στη Λιόν (κεντροανατολική Γαλλία) θα επιτρέψουν να “συγκεντρωθούν και θα κοινοποιηθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες που θα εμποδίσουν”, τα εν λόγω 16 άτομα να “παρακάμψουν” αυτές τις δυο απαγορεύσεις, υπόσχεται η αστυνομική οργάνωση.
Η Interpol καταδεικνύει επίσης με την προειδοποίησή της την υποστήριξή της “στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τη διερεύνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη”.
Ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ κίνησε διαδικασία έρευνας την Πέμπτη σχετικά με την καταστολή των διαδηλώσεων στις λιβυκές πόλεις της Βεγγάζης, της Αλ Μπάιντα, της Ντέρνα και της Ζαντένα, από τις 15 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
“Τα πρόσωπα που προσδιορίζονται στο σημείωμα αυτό εμπλέκονται ή ενέχονται σε προσχεδιασμένες επιθέσεις, κυρίως αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον πληθυσμών αμάχων”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον λιβυκό Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η καταστολή έχει προκαλέσει 6.000 νεκρούς -συμπεριλαμβανομένων 3.000 στην Τρίπολη και 2000 στη Βεγγάζη- ένας απολογισμός πολύ πιο σημαντικός στην τελευταία αυτή πόλη, από τους 220 έως 250 νεκρούς στους οποίους αναφέρθηκαν τοπικές νοσοκομειακές πηγές και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Ελβετία: Απαγόρευση μεταφοράς χρηματικών ποσών προς Καντάφι από «συνδέσμους»
Η Ελβετία ενίσχυσε σήμερα τις πιέσεις προς τον Μουάμαρ Καντάφι απαγορεύοντας τις μεταφορές χρηματικών ποσών, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη και των συνεργατών του.
Το Φεβρουάριο η ελβετική κυβέρνηση είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 29 Λίβυων που συνδέονται με τον Καντάφι, ενώ είχε επίσης παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
“Η Ελβετία θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη στον Μουάμαρ Καντάφι και τον κύκλο του”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ελβετική κυβέρνηση.
Οι ελβετικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα επίσης την πρόσβαση ανθρώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Καντάφι σε χρήματα ή οικονομικούς πόρους, προσθέτει.
Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει τη λιβυκή πετρελαϊκή εταιρεία Tamoil, η οποία διαχειρίζεται διυλιστήριο 72.000 βαρελιών ημερησίως στη δυτική Ελβετία.
Στην ερώτηση, αν το μέτρο αυτό θα έχει επίδραση στην Tamoil, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντρέ Σιμονάτσι απάντησε: “Με κάθε συναλλαγή για την Tamoil εγείρεται το ερώτημα -πού πάνε τα χρήματα; Θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος θα επωφεληθεί”.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση να κάνει τους ελέγχους στις μεταφορές χρηματικών ποσών. “Εναπόκειται στις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς”, είπε.
Ο εκπρόσωπος της Tamoil Λοράν Παολιεγιό δήλωσε σήμερα ότι τα νέα μέτρα δεν θα έχουν αντίκτυπο στην εταιρεία. “Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι η Tamoil Switzerland είναι ελβετική εταιρεία και, όπως οποιαδήποτε άλλη, μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κανονικά”, σημείωσε.
Η Λιβύη διόρισε πρεσβευτή του ΟΗΕ τον πρώην ΥΠΕΞ Τρέκι στη θέση του Σάλγαμ
Η Λιβύη διόρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Άλι Αμπντουσαλάμ Τρέκι απεσταλμένο της στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο πρεσβευτή της οποίος αποκήρυξε τη λιβυκή ηγεσία, δήλωσε σήμερα ανώτερη κυβερνητική πηγή στην Τρίπολη.
“Ο Τρέκι διορίστηκε στη θέση του Λίβυου απεσταλμένου στον ΟΗΕ για να αντικαταστήσει τον Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σάλγαμ”, δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Τρέκι, ένας από τους παλαιότερους συμβούλους του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα γίνει δεκτός ως ο Λίβυος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.
Οι περισσότεροι διπλωμάτες της αποστολής της Λιβύης στον ΟΗΕ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι δεν εργάζονται πλέον για την κυβέρνηση του Καντάφι και ότι αντ’ αυτού εκπροσωπούν το λαό της Λιβύης. Ο Σάλγαμ εκφώνησε μάλιστα μια άκρως επικριτική ομιλία για τον Καντάφι.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011, 20:06
Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη