Την εναλλακτική πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για την οικονομία ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.
Το οικονομικό πρόγραμμα του ΔΗΣΥ στηρίζεται σε τρεις άξονες: την ανάπτυξη, τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας και τη μείωση του «σπάταλου κράτους».
Στο θέμα της ανάπτυξης ο ΔΗΣΥ εισηγείται μεταξύ άλλων:
-ριζική μείωση της γραφειοκρατίας,
-ενίσχυση του ανταγωνισμού,
-την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
-άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,
-προώθηση σύμπραξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων,
-παροχή φορολογικών κινήτρων και πολεοδομικών ελαφρύνεσεων και προώθηση δημιουργίας Καζίνο στο πρότυπο της Σιγκαπούρης.
Στο θέμα της διαχείρισης της κρατικής περιουσίας ο ΔΗΣΥ προτείνει την ίδρυση μιας Αρχής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Κρατικής Περιουσίας, η οποία με διαφάνεια θα επιδιώξει τη σωστή αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Εισηγείται επίσης, μεταξύ άλλων, την κατάργηση αχρείαστων, όπως αναφέρει, Ημικρατικών Οργανισμών, τις μετοχοποιήσεις, τη διαδικασία μερικής ή και πλήρους, σε κάποιες περιπτώσεις, αποκρατικοποίησης.
”Αλλά γιατί να πληρώσουμε 30 εκ. για να παριστάνουμε τον σφαγέα; Ξαναείδατε κρατικό σφαγείο οπουδήποτε, ξαναείδατε Χρηματιστήριο να ανήκει στο κράτος, ξαναείδατε άλλο κράτος να παριστάνει τον ξυλουργό;” διερωτήθηκε.
Οι εισηγήσεις του ΔΗΣΥ για μείωση του «σπάταλου κράτους» περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μορατόριουμ δύο χρόνων σε όλες τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τερματισμό των προσλήψεων εκτάκτων και κατάργηση των θέσεων των ωρομισθίων. Εισηγείται επίσης, μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία και αλλαγή του συστήματος εισφορών των νεοεισερχομένων και διατήρηση των απολαβών των υψηλόμισθων υπαλλήλων χωρίς αυξήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια και τη βελτίωση της ΑΤΑ με τρόπο που να καθίσταται πιο δίκαιη.
Ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε την Κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη διαιώνιση ενός ξεπερασμένου κρατικού μοντέλου που οδηγεί σε αδιέξοδα, εμποδίζει την ανάπτυξη, τροφοδοτεί την ανεργία και αυξάνει τα ελλείμματα, τονίζοντας ότι η οικονομία, αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγές και τομές για να ξαναβρεί η Κύπρος την αναπτυξιακή της τροχιά.
”Ο δικός μας δρόμος περνάει μέσα από τις γερές βάσεις που θα διαμορφώσουν ένα νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Ο ρόλος του κράτους στο μοντέλο αυτό θα είναι στρατηγικός, ρυθμιστικός και κοινωνικός. Το κράτος δεν θα παριστάνει τον επιχειρηματία. Αντίθετα η Κυβέρνηση παραμένει δογματικά προσκολλημένη σε οικονομικά μοντέλα του παρελθόντος, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κρίση”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ”μια πολιτική που έχει αποτύχει”.