Σάλο προκαλεί στις ΗΠΑ η συνέντευξη του φυγά, πρώην πράκτορα της NSAΈντουαρντ Σνόουντεν, στο περιοδικό Wired.
Το «βαθύ λαρύγγι», όπως τον αποκαλούν, φωτογραφίζεται στη Μόσχα αγκαλιάζοντας την αμερικανική σημαία και δηλώνει πατριώτης που αγαπά την Αμερική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσει πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
Ο Σνόουντεν «καρφώνει» τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει απόλυτα ανίκανους τους ερευνητές της NSA και αποκαλύπτει το πρόγραμμα MonsterMind το οποίο, όπως υποστηρίζει, μπορεί να προκαλέσει πόλεμο, καθώς αποτελεί ένα πρόγραμμα αυτοματοποιημένης κυβερνοεπίθεσης από τις ΗΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
«Θα μπορούσε κάποιος να βρίσκεται στην Κίνα και να κάνει την επίθεσή του και να φανεί ότι ξεκινά από τη Ρωσία. Και τότε εμείς θα καταλήγαμε να βομβαρδίσουμε κάποιο ρωσικό νοσοκομείο από το οποίο αυτός που κάνει την επίθεση θα έκανε να φανεί ότι προέρχεται. Τι γίνεται τότε;» διερωτάται ο πρώην πράκτορας.
Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών, αυτή, σύμφωνα με τον Σνόουντεν, έγινε εφικτή μέσω ενός μυστικού προγράμματος που επιτρέπει όλες τις επικοινωνίες των Αμερικανών να «περνούν» από ένα τεράστιο κτήριο, γνωστού ως Mission Data Repository, και να αποθηκεύονται ένα τετράκις εκατομμύριο Gb (gidabyte) δεδομένων!
Οι πρώτες ανησυχίες για τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν στον Σνόουντεν την περίοδο της κυβέρνησης Μπους όταν, όπως τονίζει, «βασανίζαμε ανθρώπους και είχαμε παρακολουθήσεις χωρίς εντάλματα».
Ο Σνόουντεν καταπιάνεται και με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Έλεγε ότι δεν επρόκειτο να θυσιάσει τα δικαιώματά μας. Ότι δεν θα αλλάξουμε αυτό που είμαστε απλά για να συλλάβουμε ένα μικρό ποσοστό τρομοκρατών. Αλλά τράβηξαν τον εντελώς αντίθετο δρόμο. Τι σημαίνει για τη δημοκρατία και για μια κοινωνία όταν οι άνθρωποι που εκλέγεις στη βάση των δεσμεύσεων τους μπορούν να εξαγοράσουν τη θέληση των ψηφοφόρων;» αναρωτιέται εκ νέου.
Οι πληροφορίες που έδινε η NSA στο Ισραήλ
Το επόμενο χτύπημα ήρθε τον Μάρτιο του 2012 όταν ο Σνόουντεν, όπως αναφέρει, ανακάλυψε ότι η NSA διοχέτευε χωρίς επεξεργασία επικοινωνίες και δεδομένα στην ισραηλινή αντικατασκοπεία. Επρόκειτο κυρίως για email και τηλεφωνήματα εκατομμυρίων Αμερικανών αραβικής και παλαιστινιακής καταγωγής οι συγγενείς των οποίων στην Παλαιστίνη, όπως επισημαίνει, θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι μόνο βάσει των επικοινωνιών τους.
«Ένας θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική», επισημαίνει χαρακτηριστικά ενθυμούμενος τη φράση του Ιωσήφ Στάλιν. «Ακριβώς όπως έγινε πρώτη είδηση η κατασκοπεία σε βάρος της Μέρκελ και όχι η κατασκοπεία 80 εκατομμυρίων Γερμανών», συμπληρώνει.
Η λύση του προβλήματος για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, βρίσκεται στην τεχνολογία. «Η απάντηση είναι απλά η κωδικοποίηση. Με το να κάνουμε την κωδικοποίηση όλων των επικοινωνιών μια διεθνή σταθερά θα μπορούσαμε να τελειώσουμε μια και καλή με την μαζική παρακο λούθηση από όπου κι αν προέρχεται», τονίζει.